Ocena kierowcy - Volvo S40 I

Rok produkcji 2001
Okres użytkowania: 1 rok
Volvo S40 I 2.0 16V 136KM 100kW 1995-2004 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Silnik : Dobre przyspieszenie :)
Jeśli chodzi o ogólną ocenę to polecam osobą których będzie stać na utrzymanie i na paliwo :) Jeżdżę już rok i nie narzekam :)
Silnik pracuje dobrze, autko ma dobre przyspieszenie szczególnie przy wyprzedzaniu się przydaje :)
Biegi wchodzą dobrze z wyjątkiem wstecznego są z nim czasem problemy bo nie chce wskoczyć.
Układ jezdny dość przeciętny każde nierówności dość odczuwalne.
Widoczność dość dobra z tyłu i przodu nie narzekam :)
Za mało miejsca jeśli masz rodzinę 5-io osobową wszyscy dorośli to szczególnie z tyłu jest mało miejsca i się wszyscy \"gniotą\" jest to dość uciążliwe przy dłuższych trasach.
Wentylacja jak i ogrzewanie działa dobrze, klimatyzacja również.
Dobra nie mam z tym problemu przy moim wzroście 180cm :)pasażerowie też nie narzekają.
Wyciszenie dobre do prędkości 140 km/h powyżej coraz głośniej w kabinie.
No tu jest porażka spalanie średnio 11-12 litrów na 100km tak pokazuje komputer i tak jest w rzeczywistości niestety :/ wcześniej miałem mercedesa C klase W202 z takim samym silnikiem 2.0 i palił mi średnio 9 litrów przy takiej samej mocy.
Dobrze wyposażone auto można mieć za nie wielkie pieniądze jest to moje piąte auto i w sumie nie żałuje zakupu szkoda tylko że tak dużo pali :)
Słabym punktem jest elektronika złe podłączenie np. żarówki może się skończyć uszkodzeniem alternatora tak było w moim przypadku. poza tym problem z centralnym zamkiem szczególnie w tylnych drzwiach które się nie domykały i trzeba było ręcznie zamykać. poza tym nic się nie pisuje odpukać :)
Poza standardowymi wymianami (płyny, olej , drążki kierownicze itp.) nic się nie psuje :)

Pb - zużycie paliwa dla silnika 2.0 16V 136KM 100kW [l/100km]

10,2