: Bardzo fajne auto, jeżdżę nim już ponad 8 lat. Zawieszenie dość sprężyste, auto dobrze trzyma się drogi, osiągi wersji 1.8 Nie powalają, ale są w zupełności wystarczające, wnętrze bardzo ładnie wykończone nic nie skrzypi nawet po tylu latach. Z awaryjnością nie ma większych problemów, silnik 1.8 115KM (nadal konstrukcji Volvo, w czego niektórzy nie wiedzą) jest wyjątkowo trwały, z elektryką i osprzętem też nie miałem żadnych problemów, jedynie w zawieszeniu, co jakiś czas trzeba wymienić trochę gumowych elementów, co jest norma we właściwie każdym aucie. Ogólnie polecam to auto, ale warto poszukać zadbanego egzemplarza np. od pierwszego właściciela, bo kiepskie opinie o tym modelu moim zdaniem wynikają z faktu, że wiele sprowadzonych egzemplarzy jest w opłakanym stanie- auta powypadkowe, nieserwisowane na czas, z mocno cofniętymi przebiegami. Widywałem S40/V40 z przebiegiem niby 160 tys. km a wnętrzem 3 razy bardziej zużytym niż w moim S40, które obecnie ma udokumentowane 302 tys. km