Ocena kierowcy - Volvo S40 I

Silnik 1.6 16V 109KM 80kW
Rok produkcji 2002
Volvo S40 I 1.6 16V 109KM 80kW 1999-2004 - Oceń swoje auto
Inne : Kultura jazdy, komfort,wygoda, spory bagażnik, schowki,
Silnik : koło górnych faz rozrządu
AUtko prezentuje się ślicznie, dostojnie, po królewsku. Możnaby jednak coś zmienić, ale jak to w życiu nic nie jest idealne. Korek wlewu paliwa niezamykany na kluczyk,ale klapka blokuje się po zamknieciu auta. Wlew gazu dorobiłem sobie też pod klapką.
Przez 3lata przejechałem ok.30tys km. SIlnik najmniejszy, ale sympatyczny. Auto sunie dostojnie po drodze... Elastyczność nie za duża :) NIewątpliwie autko mogłoby być lżejsze albo z większą mocą. Brakuje pary....
Pracuje dobrze, jedynie przechodząc z 4 na 5kę jest moim zdaniem za krótki skok i często trafiam w trojkę :(
Majestatycznie do przodu... trzyma się dobrze drogi w zakrętach.
Generalnie dobra do przodu, praktyczne lusterka boczne, natomiast widoczność do tyłu to juz katastrofa... Ze środka pojazdu w lusterku wstecznym w ogóle nie widać gdzie kończy się auto, nie widać klapy bagaznika! Lusterka boczne tylko trochę pomagają. Rozwiązanie problemu to albo spojler na klapie albo czujniki...Wybrałem drugą opcję i teraz już lepiej mi się nim manewruje na parkingach ;)
Wszystko jest bardzo dobrze pomyślane, duzo praktycznych schowków. Duży bagażnik umożliwia spory załadunek.
Świetnie,dużo prędkości wiatraka, klima załatwia sprawę zaparowanych szyb.
Z przodu idealnie, duzo miejsca, regulacja foteli, ale z tyłu już niestety komfortu takiego nie ma. Jeśli z przodu odsunąc fotele daleko do tyłu to tam praktycznie jest bardzo ciasno :( Dla osoby z długimi nogami to już porażka...
Ciuchutko do 120km/h potem już troszkę słychać motorek. Na luzie w ogole nie słychać silnika i tylko wskazówka obrotomierza pokazuje, że jednak coś tam sie dzieje ;)
Samochód pali mi średnio 8-8,5L, więc zdecydowałem się zagazować go! Spodziewałem się, że przy takim małym silnku i dużej masie, auto będzie się smęcić, ale instalacja sekwencyjna (STAG4+/ZavoliN/Hana2000)pokazała, że nie stracił na swoich parametrach i jeździ mi się dobrze!(raport o spalaniu jak przejadę z 10tys) Wóz trafiłem okazyjnie z rodziny, więc nie mogłem wybierać tylko wziąłem co dali :)) szkoda, że nie miałem możliwości wyboru tego auta, Przynajmniej wiem, że wóz jest z dobrych rąk... Generalnie wcześniej nie podobały mi się sedany, ale przy moim volviku nabrałem szacunku dla tego typu nadwozia, zwłaszcza za super bagażnik!
Podświetlany schowek, miejsce na nogi kierowcy to dobra sprawa, podłokietnik super, skóra
Póki co jeździ... poza okresowymi przeglądami, wymianą materiałów zrobione zostało koło górnych faz rozrządu (szkoda ze nie od razu z rozrządem (( Hamulce niestety są słabe :(

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 16V 109KM 80kW [l/100km]

8,4