bardzo dobry duży rodzinny samochód (wersja kombi) przeznaczony do równej, spokojnej jazdy (gabaryty nie pozwalają poszaleć), po rozpędzeniu 1,5t sam jedzie i do tego mało pali (ON)
wbrew różnym opiniom - bardzo dobry silnik, odpowiednia moc do masy, ekonomiczny (spalanie) - cen serwisu jeszcze nie poznałem; na niskich obrotach (1-1,5 tys) trochę "mułowaty", ale później super; hałas jak to w Dieselu "na zimno" silnik słychać,po nagrzaniu zachwuje się jak "benzyna"
skrzynia manualna 5, działa bez problemów, brak zgrzytów, zacięc itp, wszystko chodzi jak w zegarku
ABS, póki co - bdb, jedyny mankament to niedostosowane hamulce do masy pojazdu (1500 kg), ale mając wyobraźnie i przewidując zdarzenia na drodze można sobie poradzić
duuuży samochód i do tego kombi, trzeba się przyzwyczaić i mieć wyczucie odległości (długość, szerokość), pomimo regulacji fotela w pionie niskie osoby mogą nie widzieć końca maski, ale ogólnie jak dla mnie ok
na początku były problemy (trochę słabo działało ogrzewanie, nawet klimatyzacja), ale teraz jest ok, duża buda, dużo szyb a w środku Afryka
zastanawiałem się nad "kultową" 240 (kombi) lub V 40, niestety jestem wysoki 188 cm, przesuwam fotel prawie do końca i niestety z tyłu brak miejsca na nogi dla pasażerów; dlatego wybrałem 850, tutaj tych problemów nie ma
póki co jechałem 140 km/h na zimowych oponach (GY UltraGrip 7) i nic, żadnych zastrzeżeń, bardziej denerwował mnie szum przy oknie (lewe przednie) niż szum opon czy praca silnika; jak wcześniej napisałem gdy silnik jest zimny - pracuje jak Diesel (słychać), później nie wiem czy silnik jest włączony
silnik 2,5 TDI
miasto 8,99 l/100 km - nie przekraczałem 2,500 obr/min
szosa/teren zabudowany 6 l/ 100 km - śr. prędkość ok 100 km/h
droga szybkiego ruchu (autostrada)/szosa:
100-110 km/h - 5.7 l/ 100 km
130-140 km/h - 6,3 l/ 100 km
mogły by być trochę tańsze, choć dobrej marki nie kupi się za "grosze", obecnie czekam na usteki i ceny serwisu - zobaczymy
samochodem przejechałem dopiero 2.500 km, póki co - nic
mam nadzieje, że nic takiego nie będzie miało miejsca
- zużycie paliwa dla silnika 2.5 TDI 140KM 103kW