Ocena kierowcy - Volvo 745

Mc, 19 lat temu
Silnik 2.4 TD Interc. 122KM 90kW
Rok produkcji 1986
Volvo 745 2.4 TD Interc. 122KM 90kW 1986-1988 - Oceń swoje auto
Kocham to auto, więc ocena nie jest obiektywna.
Mam diesla rodem z VW LT. Stara, poczciwa jednostka, która ze wzgl. na swoje 6 cylindrów ładnie zapala i chodzi równiuteńko, jednak jest cokolwiek mułowata i głośna. Słabą stroną są głowice tych silników.
Precyzyjna, aczkolwiek nieco krótko zestrojona. Biegi wchodzą lekko, pod warunkiem sprawnego sprzęgła. Mowa o kultowej M46 z nadbiegiem włączanym elektrycznie.
Nic dodać, nic ująć. Trwały i komfortowy.
Ujmę to tak: moje kombi jest jak akwarium.
Właściwie wszystko pod ręką, z wyjątkiem włącznika tylnej wycieraczki (trzeba zdjąć rękę z kierownicy by go wyłączyć) i włącznika awaryjnych.
W końcu to samochód rodem z zimnej Szwecji.
Idealne auto na rodzinne wypady w dalekie trasy. Sypialnia na kółkach po złożeniu tylnej kanapy.
No, trochę szumi (rynienki i kanciaste kształty). Silnik powyżej 120 km/h dość głośny. Ale w końcu, kto u nas tak szybko jeździ :))))))
Nie narzekam - choć panuje opinia, że są drogie części, ja bym powiedział, że w tej klasie ceny przeciętne. Auto proste, jak drut w swej konstrukcji, więc naprawy nie wymagają jakiś szczególnych uzdolnień. Pali, jak na taką wielką krowę mało - 7,5 l ropki na setkę, czyli zupełnie znośnie.
Obecnie można niezłą siedemsetkę kupić za psie pieniadze, więc uważam, że w natłoku Matizów i innych "popierdułek" fiato- i folkswagenopodobnych (bez urazy - sam mam jeszcze nexię!) jest to bardzo solidne auto, wdzięczne w eksploatacji. Ale trzeba być miłośnikiem tej marki, choć łatwo nim się stać, gdy ma się właśnie takie Volvo, jak ja :-)))))
Mam go półtora roku i jak dotąd nigdy mnie nie zawiódł (codziennie robię 100 km). Tfu, tfu.
Musiałem robić remont, ale to tylko sobie zawdzięczam, bo trzeba było sprawdzać dokładniej przed zakupem!!!!!

On - zużycie paliwa dla silnika 2.4 TD Interc. 122KM 90kW [l/100km]

7,3