Ocena kierowcy - Volvo 480

glorfindel7@op.pl, 19 lat temu
Silnik 2.0 110KM 81kW
Rok produkcji 1993
Volvo 480 2.0 110KM 81kW 1992-1995 - Oceń swoje auto
jak na tamte czasy to był to samochód rewelacyjny. dziś nadal cieszy się powodzeniem a to dobrze świadczy o tej konstrukcji
piękny dzwięk. z elastycznością troche gorzej, trzeba sie przyzwyczaic do częstych zmian biegu
w zimie bywa, że jedynka ciężko wchodzi co w zasadzie mnie nie dziwi. poza tym skrzynia jest dużym atutem tego auta. wszystko wchodzi leciuteńko i dokładnie
bardzo dokładny układ. w tracie samochód spisuje się nieprzeciętnie. wchodzi ze sporą predkością w zakręty bez cienia wahania. niestety amortyzatory padają, ale przecież to norma
nie widać przodu samochodu. po kilku tygodniach przestaje przeszkadzać
grzeje szybciutko. po 3,4 min jest juz ciepło i przyjemnie nawet w największe mrozy. co do wentylacji - nie mozna zamknąć dopływu powietrza jednym przyciskiem.także chcąc zamknąć trzeba się trochę namachać
wielokrotnie spotkałem się z opinią, że jest to samochód bardzo wygodny jeśli chodzi o tył, nie wiem, nie podróżowałem. przód ok
oj głośno głośno, ale jak ktoś lubi posłuchać silnika to mu będzie pasować
jak na 2 l silnik 8 l w mieście to jeszcze ujdzie. w trasie jadąc bardzo oszczędnie spalem (jeśli komputer nie kłamie) 6,5 l
niestety drobiazgi się psują( problemy z ogrzewaniem tylniej szyby, inne małe problemy z elektryką) kiepskie plastiki łamią się.
ostatnio padł amortyzator, jakiś czas temu alternator

Pb - zużycie paliwa dla silnika 2.0 110KM 81kW [l/100km]

7,4