Nie mam się o co czepić, tapicerka mimo że ma 9 lat wygląda bardzo dobrze, nie ma przetarć itd.
Były tylko trzy malutkie ogniska korozji -dwa na tylej klapie koło oświetlenia rejestracji - nefralgiczny punkt tych samochodów, i jedno na krawędzi błotnika - musiał kamieniem dostać.
Elektryczny szyberdach piękna sprawa.
Samochód jest w stanie bardzo dobrym, zadbany, w czerwcu tego roku przyprowadzony z Niemiec.
Mimo nie małego przebiegu po zimnej nocy odpala bez problemu, nie kopci, na przeglądzie spełnił z nawiazką normy spalania, 90 KM niby nie dużo, ale dzięki bardzo sympatycznemu momentowi obrotowemu jest dynamiczny, wyprzedanie nie sprawia problemów i 190km/h (licznikowe) jedzie, i to jeszcze nie był max.
Biegi wchodzą lekko, cicho i precyzyjnie, aż przyjemnie zmieniać.
Zawieszenie dość twarde, a po wymianie amortyzatorów na wzmacniane Sachs´y jeszcze twardsze, ale generalnie dość wygodnie jest, szybkie zakręty nie stanową problemu.
Do przodu dobrze, na boki - dobrze, do tyłu - kiepściutko, ale trudno taka już uroda sedanów.
Wszystko na swoim miejscu i nawet jak jechałem tym samochodem pierwsze kilometry nie miałem najmniejszego problemu ze znalezieniem czegokolwiek.
TDI niestety jest tak wydajne że daje mało ciepła, silnik długo się rozgrzewa a na postoju praktycznie wcale co zatem idzie ogrzewanie kuleje. Ale za to jak się już rozgrzeje to jak w piekarniku ;)
Z przodu miejsca dużo, mam ~192 cm wzrostu i jak odsunę siedzenie kierowcy na maxa do końca to aż nie wygodnie mi się wciska pedały do końca.
Żeby zamknąć otwarte na max. przednie drzwi muszę sie wychlać z samochodu ;)
Z tyłu przy przednich siedzenia odsuniętych na max ilość miejsca tylko zadowalająca, żadnej rewelacji.
Diesel sam z siebie jest głośny, ale niemiaszki sie postarały i słychać go lekko w kabinie przy wysokich obrotach, ale dźwięk jest przyjemny - zupełnie jak nie Diesel.
Części tanie i łatwo dostępne, w zamiennikach można wręcz przebierać.
Spalanie też bardzo sympatyczne, a samochód jest jeżdżony dość dynamicznie.
Jak na swój wiek nie jest to specjalnie tani samochód, ale za to odwdzięcza się przyjemnym prowadzeniem, niskim spalaniem i kosztami eksploatacji.
Jak narazie doskonale 10 000 km od czerwca i nic :)
Tylko amortyzatory z tyłu trzeba było wymienić bo jeszcze fabryczne były.
Jak wyżej.
- zużycie paliwa dla silnika 1.9 TDI 90KM 66kW