Ocena kierowcy - Volkswagen Vento

Silnik 1.8 90KM 66kW
Rok produkcji 1992
Okres użytkowania: 1 rok
Volkswagen Vento 1.8 90KM 66kW 1991-1998 - Oceń swoje auto
Zawieszenie : bardzo ładnie tłumi nierówności, ale zawieszenie jest prawe nowe, Sachsa
Układ hamulcowy : słabe hamulce-głównie z tyłu
Układ elektryczny : okresowe problemy z odpalaniem, nierówna praca na zimnym silniku
Biegi nie wchodzą precyzyjnie, szczególnie 1.,ale w aucie o tym przebiegu to chyba norma
W porządku, choć trochę przechyla na zakrętach- mam zawieszenie Sachsa trochę wyższe,ale i twardsze. Uważam je za jeden z najlepszych elementów auta. Trochę słabe hamulce z tyłu-być może uszkodzone serwo, poprawa po przestawieniu czujnika obciążenia tyłu auta, ale problem nadal pozostał. Płyn przepompowany 2-krotnie, klocki i bębny OK.
Bardzo kiepsko przy cofaniu
wszystko pod ręką
bardzo wydajne
nie najgorzej, szczególnie z przodu, z tyłu nie jeżdżę, ale nikt inny nie narzekał
tu jest kiepsko powyżej 120km/h, trzeba przygłośnić muzykę, ale tragedii wielkiej też nie ma- trzeba sie przyzwyczaić.
na gazie na trasie spala ok. 9l/100km. Gorzej na benzynie po mieście- szybko ubywa paliwa, nawet gdy sie go używa tylko do rozgrzania silnika
z pierdół musiałem wymienić podnośnik szyby z przodu-tak już zastałem-działał, ale strasznie trzeszczał, raz miałem problemy z włączaniem biegów-poluzował sie plastik przy lewarku skrzyni biegów-trzeba zdjąć gumowy mieszek,przekręcić w odpowiednie miejsce i dokręcić. Wymieniałem gumowe poduszki na amortyzatorach z przodu. Ubywa płynu w układzie chłodniczym-chyba przez trójnik przy silniku,wycieki oleju spod głowicy
Słabe hamulce-może uroda tego auta(10 lat młodsza Astra,którą jechałem miała o wiele gorsze),okresowe problemy z odpalaniem,czasem falowanie obrotów i nierówna praca silnika na zimnie-w trakcie diagnostyki(świece, przewody, silniczek krokowy, czujnik temperatury, wtryski, przepustnica?).Sporo jeżdżę na długie dystanse- nigdy mnie nie zawiódł, ale dbam o niego-wszystkie sprawy eksploatacyjne załatwiane na bieżąco.

LPG - zużycie paliwa dla silnika 1.8 90KM 66kW [l/100km]

10,3