Ocena kierowcy - Volkswagen up! Hatchback 3d

Silnik 1.0 60KM 44kW
Rok produkcji 2012
Volkswagen up! Hatchback 3d 1.0 60KM 44kW od 2011 - Oceń swoje auto
Inne : Duża przestrzeń wewnątrz
Szukałem samochodu: 1) taniego 2) niezawodnego 3) ekonomicznego 1 i 3 spełnine, 2 - na to trzeba poczekac. Dodatkowo wygląd nie jest banalny Polecam !!
Lekkie drgania czuć na jałowym biegu (ale nie jest źle jak na 3-cylindrowy silnik). Przyspieszenie marne ale spodziewałem się tego po 60 km silniku. Dobrze zachowuje się przy prędkościach powyżej 120 km/h. Dość elastyczny 5-ty bieg, który wrzucam przy prędkości ok 80 km/h i tak do 150 km/h całkiem nieźle to wygląda (jeźdźę w jedną osobę i waze 73 kg)
Jak dotąd najsłabszy element, zdarza się że nie można wbić biegu, trzeba powtórzyć manewr. Z czasem te problemy stają sie trochę rzadsze (być może musi sie wyrobić). Samochód sugeruje jaki bieg powinien być wrzucony ale jak sie do tego stosować to silnik sie męczy (zbyt niskie obroty)
Dość łatwo i pewnie wchodzi w zakręty,
Dobra widoczność, duża przednia szyba choć wątpliwość budzi małe lusterko srodkowe (za małe jak dla mnie)
Prosto i logicznie, wygodne fotele, kierownica swietnie przylega do dłoni, choć wersja najbardziej podstawowa nie ma regulacji wysokości fotela i zamykanego schowka po stronie pasażera (otwarta mała półka co jest dużym minusem), zbyt wrażliwe napinacze pasów
swietnie radzi sobie i z chłodzenim i ogrzewaniem
Jak na taki mały samochodzik wewnątrz jest naprawdę przestronnie. Mam wrażenie ze przestrzeni z przodu jest tyle co w samochodzie dwie klasy wyzszym (duzy plus)
Naprawdę cichy
w jezdzie mieszanej (50% trasa 120-130 +50% miasto z korkami) pali mi srednio 5,3 l/100
skrzynia biegów czasami nie wczodzą

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.0 60KM 44kW [l/100km]

5,3