Ocena kierowcy - Volkswagen Touran I

dixon007, 14 lat temu
Silnik 2.0 TDI 140KM 103kW
Rok produkcji 2003
Volkswagen Touran I 2.0 TDI 140KM 103kW 2003-2010 - Oceń swoje auto
Inne : Zawieszenie/ układ jezdny i kierowniczy - można poszaleć, trzyma się drogi jak przyklejony, trzeba konkretnie powalczyć z grawitacją żeby wprowadzić w kontrolowany poślizg, zasuwam jak golfem GTI :) moze to wina moich szerokich oponek i dystansy, poszerzających rozstaw kół, pewnie tak :) szeroko stoi i fajnie wygląda. a jeszcze lepiej się prowadzi, polecam taki zabieg,
Silnik : w modelach do 2005 r 2,0 TDI pękały głowice, u mnie była zmieniana na gwarancji na tą poprawioną.
Przeniesienie napędu : dwumasowe koła zamachowe, padaczka, również na gwarancji wymiana.
kupiłem, bo była okazja, nie myślałem o vanie, tylko o limuzynie, padło jednak na Tourana, dziś nie żałuję, jest naprawdę fajny, a własności jezdne i silnik powodują że daje frajdę z jazdy jakby się wsiadło do autka sportowego, tyle że z normalnym silnikiem.
Elastyczność bardzo dobra, minimalna turbo-dziura, jednak nie irytuje w żadnym stopniu. Nie dałem oceny doskonałej 5-gwiazdek tylko ze względu na głośniejszą pracę TDI PD od CR, co było już dość powszechne w 2003 roku w innych markach samochodów.
na początku zaskoczyła mnie , oczywiście pozytywnie, swoją dokładnością, precyzją i wygodą obsługi drążka, biegi świetnie dobrane (6 biegów) jedynka krótka, każdy kolejny poza 6-stką wbija w fotel. biegi wchodzą mięcutko i baaardzo precyzyjnie na swoje miejsce.
jak dotąd nie jeździłem autem które by się lepiej trzymało zakrętów, miało bardziej przewidywalny układ kierowniczy itp. jeździ jak sportowe, przyklejone do asfaltu auto, zima czy lato, sucho czy mokro jest rewelacyjnie. oponki 205/55/16 Michelin zima i Michelin lato - ma to wielkie znaczenie w trakcji samochodu:)
Nie narzekam ale bywało lepiej, przydadzą się czujniki parkowania z tyłu,bo nie wiele widać, przodu też nie widać więc trzeba go wyczuć zanim będziemy na pewniaka się wszędzie wciskać.
Grupa Volkswagen Audi Skoda- tyle w temacie - wzór ergonomii:)
nie nagrzewa się za szybko, w końcu diesel :) klima latem super chłodzi. Climatronic 2 strefowy to świetny wynalazek, obawiam się tylko że kiedyś nawali bo jest bardzo skomplikowany elektronicznie
Nie będzie 5 gwiazdek za tylną kanapę, a w sumie to tylne fotele :) jest tam skromnie z miejscem na nogi, tylko dla dzieci. Z przodu doskonale, zero ścisku wszędzie miejsce i pełno schowków na drobiazgi, bagażnik także bardzo pojemny i praktyczny.
Ważny dla mnie element, i na szczęście się nie zawiodłem, pomimo dieselka jak już się nagrzeje to go nie słychać prawie wcale :) tylko przy prędkościach autostradowych daje się we znaki, ale idzie znieść.
Dla mnie bardzo dobrze, 136 KM, mam silnik AZV, idzie bardzo dobrze, można poszaleć z taką mocą tym autkiem, szybszy niż znakomita większość pseudo sportowych aut ( w gazie najczęściej takie bolidy są ) hehe :) spalanie średnie ok. 6,5 l/ 100km, 75% trasa, najczęściej gaz do dechy, jazda dynamiczna. To super wynik. (P.S. dziwi mnie jak niektórzy opowiadają że im pali VW 2,0 TDI około 10 litrów... mi nawet w mieście jak się pokręcę 100 km oczywiście nie żałująć wciskania gazu to ok. 8,2 wychodzi.
VW kosztuje, to porządna marka, choć nie wolna od wad, ja polecam :)
póki co nic
jak wyżej