: Pojemność bagażnika. Wręcz mogę powiedzieć że jest to samochód z gumy. Wyjazd na duże wakacje nie sprawia większych problemów
: Problemy z zamkami w drzwiach
: Częste drobne awarie elektryczne
Jak każdy samochód ma swoje wady, jak i zalety, ogólnie do tanich w utrzymaniu nie należy (części i naprawy). W rodzinie jeździ już 7 lat i nigdy nas nie zawiódł. Ja użytkuję go od roku, i jest to moje pierwsze auto. Świetnie jeździ się nim po mieście ze względu na wysoką pozycję za kierownicą.
Silnik 1.9 o mocy 101KM jest w miarę ekonomiczny, jednak w trasie zdarza się że brakuje mu trochę mocy. Jeżeli chodzi o awaryjność to nie ma co narzekać, przy przebiegu 258.000km nie było z nim większych problemów.
Krótkie przełożenia Skrzyni biegów sprawiają że samochód mimo skromnej mocy całkiem żwawo przyśpiesza, jednak w mieście mogą denerwować częste zmiany (ja się przyzwyczaiłem i mi to nie przeszkadza). 6-ty bieg ma spory zakres, dzięki czemu można go stosować przy prędkościach 60+
Układ jezdny jest przyzwoicie stworzony. Samochód pewnie prowadzi się w zakrętach, mimo że jest to minivan to jazda nim daje sporo radości. Niektórych może denerwować sztywne zawieszenie, ale mi to w zupełności nie przeszkadza.
Wysoka pozycja za kierownicą, duże szyby i dobra widoczność w lusterkach sprawiają że jazda po mieście, jak i wykonywanie trudnych manewrów nie sprawia większych problemów.
Duża ilość schowków sprawia że różne drobiazgi nie będą latać po samochodzie. Przednie fotele posiadają regulację w lędźwiach co sprawi że użytkownik może dokładnie dostosować pozycję za kierownicą. Tylna kanapa składa się z trzech osobnych siedzeń i w każdym można regulować oparcie, oraz przesuwać w przód jak i w tył. Stoliki w przednich siedzeniach są dodatkowym atutem chwalonym przez rodziny z dziećmi. Kolejnym plusem jest chłodzony schowek przedni.
Klimatyzacja działa sprawnie, więc nawet w upalny dzień samochód bardzo szybko chłodzi wnętrze do optymalnej temperatury, sporym minusem jest ogrzewanie, niestety w zimie wnętrze bardzo długo się nagrzewa.
Jak na samochód oparty na Golfie V ma w środku bardzo dużo miejsca, wysokie nadwozie sprawia że nawet bardzo wysokie osoby nie będą miały problemu, miejsca na nogi również jest wystarczająco. Spora przestrzeń dla kierowcy i pasażerów nie wpłynęła negatywnie na pojemność bagażnika, który jest spory i pakowny.
Do wyciszenia można mieć trochę zastrzeżeń sam kształt karoserii sprawia że w czasie jazdy słychać szumy, w dodatku dosyć głośny silnik Diesla jest bardzo wyraźnie słyszany we wnętrzu. Szczególnie nieprzyjemna jest jazda przy wyższych prędkościach 150+
Części to Tourana nie należą do tanich, wręcz bym powiedział że części w ASO są bardzo drogie. Spalanie utrzymuje się na przyzwoitym poziomie. Samochód jednak jest dosyć bezawaryjny więc wysokie wydatki zdarzają się sporadycznie.
Myślę że stosunek jakości do ceny jest przyzwoity, wiadomo jest to Volkswagen więc trzeba trochę dopłacić do znaczka na masce, ale mimo to uważam że Touran jest ciekawą opcją w przyzwoitym przedziale cenowym.
Główną bolączką Tourana jest elektryka która dosyć często się psuje. W moim egzemplarzu pojawiły się problemy z alarmem, centralnym zamkiem, oraz klimatyzacją, jednak były do drobne usterki które były szybkie i łatwe w naprawie.
Większych usterek nie odnotowałem, samochód jeździ sprawnie i dosyć bezawaryjnie, jedna z takich poważniejszych usterek to była pompa sprzęgła która wysiadła w czasie wakacji i sprawiła że wrzucenie jakiegokolwiek biegu było niemożliwe.
- zużycie paliwa dla silnika 1.9 TDI 100KM 74kW