Auto było wybierana bardzo pieczołowicie, i spełnia wszystkie moje i mojej rodziny wymagania.
Na silnikach się znam tyle ile muszę - ale jak na razie - jestem zachwycony kulturą pracy, elastycznością i zużyciem paliwa. Jednostka pracuje cicho i bez wibracji, chętnie wkręca się na wyższe obroty.
Jest to moje pierwsze auto z automatyczną skrzynią biegów. Jest to 7-biegowy automat DSG i powiem tak: zastanawiam się jak to było możliwe że lubiłem jeździć z manualną skrzynią biegów ? :)
Układ jezdny - cóż - jest dość precyzyjny, co w mojej ocenie oznacza że precyzyjnie informuje mnie że jadę np. po drodze lokalnej, krajowej, autostradzie (wraz z rozróżnieniem granic geograficznych). Komfort ? Jest wystarczający, ale znam co najmniej kilka aut które są bardziej komfortowe pod tym względem. Na uznanie zasługuje prowadzenie w zakrętach. Nie jest ono co prawda takie \"szynowe\" jak było w Leonie - ale i nadwozie ma inną charakterystykę.
Cóż tu dodać ? Wiadomo ze w akwarium widoczność byłaby lepsza, a tak - trzeba się przyzwyczaić że nie widać przodu, słupek A potrafi skutecznie utrudnić obserwację skrzyżowania ....
Niewygodna regulacja oparć foteli - to moim zdaniem główny minus. Przy tak dużym bagażniku wypadałoby również dodać nieco więcej punktów mocujących bagaże. No i jest jeszcze to niezbyt piękne niebieskie podświetlenie. Nawet nie chodzi o to że jest ono niebieskie - ale o brak konsekwencji (dlaczego u licha MFD jest podświetlony na czerwono ?).
Będzie krótko: jest OK.
... to był główny powód (no - prawie) dla którego zdecydowałem się kupić Tourana.
Jak dla mnie - jest akurat.
Cóż - tanio nie jest - ale za to jest nadzieja że będzie solidnie.
Jak na razie .. odpukać ....
Jak na razie .. odpukać ....
- zużycie paliwa dla silnika 1.4 TSI 140KM 103kW