Ocena kierowcy - Volkswagen Touareg II SUV Facelifting
Przebieg:
11 tys. km
Okres użytkowania:
niecały rok
Przesiadka z A4 Avant. Nieporównywalnie więcej miejsca szczególnie z tyłu. Wygodny środek transportu nawet dla 5-osobowej rodziny. Samochód prowadzi się bardzo dobrze. Ergonomia ok. Spalanie różne od katalogowego ale przed zakupem sprawdzałem testy i mieści się w oczekiwaniach. Mój pierwszy automat więc trudno opiniować skrzynię biegów - na pewno reaguje wolniej niż manual. Generalnie nie szukałem pokazowego auta a raczej niezawodnego woła do jazdy w różnym terenie i za wcześnie jeszcze na pełną ocenę. Póki co jestem w 100% zadowolony.
Przy obecnym przebiegu nie ma prawa nic się psuć i tak jest. Spalanie również nie odbiega od tego, o jakim wcześniej czytałem w różnych testach. Silnik dobrze wyciszony, nie męczy nawet podczas długiej jazdy.
Przesiadłem się z manuala więc trudno o punkt odniesienia. Zmiana biegów prawie nie odczuwalna, za to reakcja na pedał przyspieszenia nie jest natychmiastowa, ale to pewnie uroda wszystkich automatów.
Trudno o jakiekolwiek zarzuty. Prowadzi się świetnie. Zawieszenie pneumatyczne. Trzy tryby zawieszenia i rzeczywiście widać różnicę. Auto waży 2250 kg i nie odczuwam tego w żaden sposób podczas prowadzenia.
Auto jest duże więc nie trudno zaprojektować komfortowo przestrzeń wewnątrz i tak też jest. Szeroki tunel środkowy daje poczucie dużej przestrzeni. Klimatyzacja, ogrzewane, elektrycznie regulowane siedzenia - wszystko to stwarza świetne warunki do podróżowania.
Widoczność z przodu bez uwag. Z tyłu słupki nieco przeszkadzają ale systemy wspomagania rekompensują te niedogodności.
Bez zarzutu. Wszystko pod ręką. Nawigacja wyświetlana na obu ekranach. Główny można przełączyć np na media. Denerwuje start/stop - nie doszedłem do tego czy i jak można na stałe pozostawić silnik włączony bez każdorazowego używania włącznika po uruchomieniu silnika. Czekam na polską instrukcję.
3.0 diesel nagrzewa się w miarę szybko więc i ogrzewanie zaczyna działać szybko. Ponadto ogrzewane siedzenia świetnie spełniają swoją funkcję.
Tu wielki plus. Po przesiadce z Audi A4 Avant różnica jest ogromna. Poza tym tylna kanapa jest przesuwna dzięki czemu, jeśli z tyłu pasażerami są dzieci, można zwiększyć pojemność bagażnika.
Żadnych uwag. Bez przeszkód można słuchać nawet cichej muzyki i swobodnie rozmawiać.
Średnio 10 l / 100 km. Dużo jeżdżę na krótkich trasach więc tak musi być.
Pieniądze to tylko pieniądze i samochód to też tylko samochód. Kupiłem, żeby dobrze służył mnie i rodzinie i póki co wszyscy jesteśmy zadowoleni.
To dopiero 4 miesiące więc trudno się wypowiedzieć - gdyby jakieś się pojawiły, byłoby kiepsko. Co mnie troszkę zasmuciło to jakość lakieru. Ale być może nie doczytałem, że przez pierwsze miesiące należy być wyjątkowo ostrożnym. Otóż jakieś niegroźne z pozoru otarcia o krzewy pozostawiły nieznaczne ślady.
To dopiero 4 miesiące więc trudno się wypowiedzieć - gdyby jakieś się pojawiły, byłoby tragicznie.
- zużycie paliwa dla silnika 3.0 V6 TDI BlueMotion 262KM 193kW