Ocena kierowcy - Volkswagen Touareg I

Marcin, 12 lat temu
Silnik 4.2 i V8 32V 310KM 228kW
Rok produkcji 2003
Volkswagen Touareg I 4.2 i V8 32V 310KM 228kW 2003-2006 - Oceń swoje auto
Silnik : Jest idealny i bezawaryjny. Oraz Zawieszenie: Pneumatyka. Jest świetna na nasze drogi.
Auto wygląda i prezentuje się świetnie. Z boku wygląda jak Porsche. Ciekawie wygląda jak dołoży mu się jakiś reling lub spojlerek.
Silnik i jego kultura pracy jest idealna. Jak na 2.5t suv-a i 310KM robi on pod maską piękna robotę. Przy obrotach 3500+ odzywa się prawdziwe V8, które jest przyjemne dla ucha. Miałem wcześniej (V10 TDI), ale nie zaskakiwał mnie swoją pracą tak jak ten. Podobno ten silnik ma 40 zaworów, ale nie jestem pewien.
Co do jakości działania i \"mieszania\" biegów to nie mam zastrzeżeń, aczkolwiek reakcja między gazem, a elektroniką jest troszkę długa. Przy wyprzedzaniu i większym gazie skrzynia zredukuje 1 lub 2 biegi, lecz nie zapominajmy, że to auto waży 2.5t, ale gdy już zredukuje i na 3 biegu poczujemy prędkość grubo ponad 100 i dźwięk V8 to się przyzwyczaimy.
To auto to statek. Czyli zawieszenie i jazda to przyjemność. Tym autem się płynie po naszych drogach. Zawieszenie pneumatyczne jest świetne! Nawet nie jesteśmy sobie w stanie wyobrazić sobie tego, jak to zawieszenie pracuje (nawet w czasie jazdy lub postoju). Jednym słowem mówiąc inteligentne.
Przestrzeń dla kierowcy i dla pasażerów jest duża. Szyby oraz lusterka są duże, przez co widoczność bez zarzutu.
\"Dźwignia\" zmiany biegów też jak w Airbus\'ie z ładną wstawką V8. Deska przejrzysta, czytelna i wygodna. Zegary ładnie ubrane w chromowane obrączki, podświetlenie całej deski nie jest rażące. Układ sterowania napędem i pneumatyką \"pod ręką\". Możemy poczuć się jak w samolocie :) Stałem też przed wyborem X5, lecz w środku nie zaskoczyła mnie miałem E46 i nie chciałem w takim samym aucie jeździć dalej, pomimo, że lubię tą markę, ale tylko w sedanach.
Tak jak piszą poprzednicy. Wentylacja szyby przy deszczu jest troszkę toporna, ale jak każde auto ma swoje wady i zalety. Klima - nie miałem z nią problemu.
Wsiadamy prawie jak do Airbus\'a. Fotele duże, wygodne, bez problemu mieszczą się w nim osoby o wzroście 180+. Z tyłu też jest ok. Fotele podgrzewane z możliwością dość sporej regulacji dzięki czemu można je łatwo i szybko dopasować.
Super! Nawet przy prędkości 150 nie jest tak głośno jak w innych autach. Pomimo szerokich opon, ciężaru i gabarytów jest naprawdę cicho.
V8 i ekonomiczność? Nie będę się tu rozpisywał, bo nie po to kupuje się takie auto z takim zapasem mocy, żeby oczekiwać od niego spalania 8l/100km. Tak naprawdę przy takiej mocy, masie, takich kołach, 4x4, i wygodzie spalanie jest naprawdę niewielkie. Zakładając gaz (tylko dobry) spalanie jest naprawdę śmieszne :)
Świetna. Cena za jakość w tym aucie jest odpowiednia. Płacimy za coś za co warto zapłacić. Polecam.
Pomimo małych błędów, które się same kasują nie miałem jakichś problemów. Elektronika działa bez zarzutu.
Nie odnotowałem jakichś poważnych usterek. Wszystko robione to co powinno być czyli wahacze, hamulce itp. Nie są jakieś one kosmicznie drogie. Jako ciekawostkę mogę powiedzieć, ze przednie klocki pasują (są takie same) jak w Porsche Cayene :)

LPG - zużycie paliwa dla silnika 4.2 i V8 32V 310KM 228kW [l/100km]

16,3