Ocena kierowcy - Volkswagen Tiguan II SUV

Rok produkcji 2017
Volkswagen Tiguan II SUV 2.0 TDI 150KM 110kW 2016-2020 - Oceń swoje auto
Karoseria : Przestrzeń
Inne : Brak
Bardzo wygodne, pojemne auto. Takie jak oczekiwałem. Komfort, cisza, wygoda, przestrzeń. Nie oczekiwałem cudów. Liczyłem na spokojne podróżowanie z punktu A do punktu B na luzie i w komforcie i to mam. Spalanie lato mniej niż 5 , zimą mniej niż 6. Usterki, Hm , czujnik ciśnienia spalin do wymiany, po przebiegi 120 000 . Koszt czujnika 99 zł, wymiana , 50 zł. . Każdy ma inne oczekiwania wobec auta ale jak dla mnie jest git.
Stary dobry TDI. 150 amper. Olej co 15 tysi, podobnie jak filtry i inne klamoty. W kabinie cicho jak na diesla, szybko grzeje, szybko chłodzi. Czego chcieć więcej. Zero innych broblemów niż ten problemik z czujnikiem.
Ręczna sześciobiegowa. Super wybór. Jak to mówią , dożywotnio bez problemów, w przeciwieństwie do DSG . Jak nowa DSG to gicio a potem… problemiki za grube pieniądze. Z tego wynika, ze nie będę miał nowego Tiguana ( tylko DSG) niestety dla mnie bo lubię to auto i niestety dla koncernu Volkswagen. Może Seat, jak będzie miał skrzynkę ręczną.
Jeżdżę spokojnie, jest komfort. To nie auto do pałowania, zbierania zakrętów na pełnej petardzie. Mam zwykły kompakt w dieslu jako drugie auto i w szybkich zakrętach czuję się w nim lepiej niż w Tigu w tych samych zakrętach. Oczywiście Tig tez by poszedł na ostro ale to nie jest auto wyścigowe. Układ jezdny mimo lekkich przechyłów pozwala naprawdę na dużo.
No problem. Zero zastrzeżeń. Blachy jak na dzisiejsze czasy Ok. Lakier Ok. Nie widzę specjalnego zużycia. Buda kompaktowa ale dużo miejsca.
Bardzo dobrze. Nie mam zastrzeżeń. Lusterka powinny być trochę innaczej ukształtowane i byłoby na 6 A jest na 5.
Wszystko pod ręka. Fizyczne przyciski do klimy, regulacji głośności, nawiewów itd. Nie ma do czego się przyczepić. Regulacja fotela ( mam 185 cm ) wystarczająca. Mój prywatny test jest taki . Siadam z przodu. Pełny komfort. Następnie siadam z tylu „ za sobą „ i jak jest mi komfortowo z ilością miejsca dla mnie to auto jest git pojemne.
Zero problemów. Dobrze szybko grzeje. Jak potrzeba szybko chłodzi . Na 5 z plusem . I nie mam z tym problemu od nowości.
Przestrzeń to słowo kluczowe dla mnie. Po kilku kompaktach z różnych firm nadeszła era Tiguana. W tej cenie, nie widzę lepszej opcji w kontekście relacji ceny do możliwości przewozowych. Oczywiście w momencie kupna ( 2018 ) dealer Skody ( mój kolega ) miał niższa cenę za bliźniaka z kurczakiem na masce ale jak prywatnie przyznał dotykając materiałów i wykończenia Tiguana . Bierz Tiguana. I jeżeli chodzi o przetrzeń to…. Sorry Q5 mniejszy, sorry Qashqai ( ciasny z miko kufrem ) I
Jak na diesla Ok. Nie mam słuchu filharmonicznego, auto ma brzmieć, nie męczyć słuchu, nie przeszkadzać w rozmowie i tak jest.
Nie mam zastrzeżeń. Jak na razie nic się nie dzieje . Tylko czujnik ciśnienia spalin za pare groszy. I eksploatacja czyli ole, filtry, klocki, oby tak dalej.
Top
Bezawaryjny. Oby tak dalej.
Zero. Oby tak dalej.

On - zużycie paliwa dla silnika 2.0 TDI 150KM 110kW [l/100km]