Niesamowicie praktyczny i uniwersalny samochód. Świetnie sprawdzi się w mieście dzięki ciągle niewielkim gabarytom, a przy tym jest bardzo pakowny jak na tą klasę. Moc zupełnie wystarczająca do sprawnego podróżowania w trasie plus bonus na zimę - naprawdę niezły jak na tą klasę napęd 4Motion. Gdyby jeszcze tylko mniej palił... ale nie można mieć wszystkiego :)
Doskonałe osiągi i kultura pracy przy dość wysokim spalaniu, ale to bardziej zasługa masy i wysokiej bryły - mistrzem aerodynamiki Tiguan na pewno nie jest.
DSG na razie bez zastrzeżeń, trochę ospała reakcja na gaz w trybie normal. Jednak przełączenie na tryb Sport rozwiązuje ten problem.
Jakość bez zastrzeżeń. Biały z pakietem r-Line naprawdę świetnie się prezentuje i po prawie roku ciągle mi się nie znudził.
Przy tej ilości kamer i czujników właściwie bez znaczenia. Kierowca widzi przed sobą bardzo dużo dzięki wysokiej pozycji. Resztę załatwiają systemy. System "Park assist" działa właściwie bezbłędnie.
Subiektywnie więcej przestrzeni dla pasażerów w porównaniu do Mazdy CX-5, której zakup również brałem pod uwagę.
Niestety samochód o tej bryle, masie i z taką mocą musi swoje palić. W mieście zwykle 10-15 litrów zależnie od natężenia ruchu. W trasie raz udało mi się zejść do 7 litrów, ale nie mam zamiaru tego powtarzać :-) Uczciwie trzeba przyjąć 8-10 litrów.
160 tys. pln po rabatach za "podwyższonego Golfa" to jednak sporo.
Przy przebiegu 5 tys. termostat zaczął gubić płyn chłodniczy - wymieniony na gwarancji.
System "Front assist" zaczął w pewnym momencie wariować i hamować bez powodu - zaktualizowany software, na razie jest ok.
Na razie czyste konto, ale nie może być inaczej po 15 tys km.
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 TSI 180KM 132kW