Ocena kierowcy - Volkswagen Sharan I

Silnik 1.9 TDI 110KM 81kW
Rok produkcji 1998
Okres użytkowania: 1 rok
Volkswagen Sharan I 1.9 TDI 110KM 81kW 1996-2010 - Oceń swoje auto
Karoseria : Dla rodziny z małymi dziećmi (wózka można nie składać) jest to idealny środek transportu, w miarę zwrotny w mieście dobra widoczność we wszystkich kierunkach. Idealny na wyjazdy.
Jest dobrze w końcu nie jest to mercedes
Czasem (bardzo rzadko) przy przełączeniu trójka zgrzyta, ale pewnie za szybko chciałem przełączyć
Jak na wana dobrze wchodzi w zakręty, na dziurach zbyt twardy, na prostej przy 140 km/h prowadzi się wzorowo
Mogło by być więcej schowków zamykanych są dwa jeden z przodu i z tyłu przy trzecim rzędzie siedzeń, który nie wiadomo do czego służy. Ogólnie jest ok.
Zimą mogło by być cieplej szczególnie jazda po mieście na krótkich odcinkach- trasa jest ok, ale taka już uroda TDI, że długo się nagrzewa. Mam Klimatronic dwustrefowy jest wydajny i w upały dobrze chłodzi ale i więcej pali.
Z tyłu polecam wozić dzieci albo osoby dorosłe o niskim wzroście.
Powyżej 120 km/h w kabinie robi się dość głośno, wcześniej miałem Galaxy 2.0 benzyna było ciszej.
Do 100-110 km/h na trasie przy spokojnej jeździe spalanie z klimatyzacją (opony 215/55x16) ok. 6.3 litra na 100 km. Ja z reguły nie oszczędzam średni około 7.5 litra.
Trochę za drogi w zakupie w stosunku do braci bliźniaków czyli Forda Galaxy i Seata Alhambra. Z poważnych części nic się nie psuje zawieszenie bardzo trwałe
Przy diagnostyce komputera powtarzające się błędy z klimatronika inne drobne problemy z elektryką. Da się z tym jeździć.
Latem przy rozgrzanym silniku nie zawsze silnik nie odpala od razu tylko 8-10 obrotach wału,

On - zużycie paliwa dla silnika 1.9 TDI 110KM 81kW [l/100km]

7,1