Ocena kierowcy - Volkswagen Polo V Hatchback 5d

Silnik 1.4 85KM 63kW
Rok produkcji 2010
Okres użytkowania: 1 rok
Volkswagen Polo V Hatchback 5d 1.4 85KM 63kW 2009-2014 - Oceń swoje auto
Zawieszenie : Doskonale zestrojone na polskie drogi.
Zaznaczę, że nie jestem zagorzałym fanem niemieckiej motoryzacji. Generalnie auto przyjemne w prowadzeniu. Wyciszenie na dobrym poziomie. Precyzyjna skrzynia biegów. Niskie spalanie. W zawieszenie jak na razie nie było potrzeby ingerować. Brak oznak korozji nawet na podwoziu (stoi pod chmurką). Wnętrze bez oznak zużycia.
Póki co prawie 6 lat i 51 tyś km i nic. Zero usterek. Silnik z dobrych poprzednich lat także nie ma co się zepsuć. Przesiadłem się z ibizy 1.6 tdi 90 km i mile zaskoczyłem się dynamiką. Samochód jest lżejszy i subiektywnie szybszy. Użytkując w mieście (50 tyś) potrafi zadowolić się ok 5 litrami. Zimny silnik, pierwsza długa prosta, 60 km/h chwilowe spalanie 3,9-4,4l. Dla oszczędnych silnik nadaje się do lpg.
Idealna dla kobiety. pracuje precyzyjnie i nie trzeba wkładać w zmianę biegów zbyt dużej siły.
Udało się stworzyć doskonały moim zdaniem kompromis pomiędzy precyzją prowadzenia a komfortem (polskie drogi). Bardzo dobrze wybiera nierówności i nie hałasuje. Bardzo dobre hamulce.
Myślę, że jest dobrze. No może przydałyby się trochę większe lusterka boczne. W porównaniu do ibizy są chyba połowę mniejsze.
Jak to w średnio wyposażonym vw - wszystko pod ręką.
W benzynie nie ma problemu zimą z ogrzewaniem - nagrzewa wnętrze bardzo szybko. Klima działa bez zarzutu.
W porównaniu do aut klasy b jest przyzwoicie. Podwójna podłoga bagażnika wraz z pełnowymiarowym kołem zapasowym.
Jest bardzo dobrze wyciszony. Silnik zaczyna być słychać powyżej 3 tyś obr. i pomruk jest przyjemny dla ucha. W przeciwieństwie do ibizy lepiej wyciszono podsufitkę. Zawieszenia nie słychać.
Jak na razie tylko przeglądy. Jest dość tanio i przewidywalnie ze względu na dość prostą budowę silnika.
Jeżeli nie jeździsz bardzo dużo to jest doskonałe rozwiązanie. Diesel tylko na długie trasy i to najlepiej na autostrady (nieszczęsny dpf). Z kolei 1.2 tsi i ciągłe usterki rozrządu spowodowały obecny wybór.
Jak na razie brak.
Jak na razie brak.