Ocena kierowcy - Volkswagen Polo IV Hatchback

OggyZMH, 20 lat temu
Silnik 1.4 16V 75KM 55kW
Rok produkcji 2001
Volkswagen Polo IV Hatchback 1.4 16V 75KM 55kW 2001-2005 - Oceń swoje auto
Ostatnio jeździłem Matizem, przez niecałe 3 lata zrobiłem tym autkiem 65 tys.. jeżdżąc po różnych drogach (na jednych klockach hamulcowych !!!!) i tylko lejąc paliwo oraz zmieniając spalone żarówki (no i oczywiście wykonując okresowe przeglądy zgodnie z zaleceniami producenta-samochodzik był objęty 3-letnim bezpłatnym serwisem). Przesiadając się na Volkswagena spodziewałem się "skoku technologicznego" (słynna niemiecka solidność i niezawdoność) i delikatnie mówiąc, jestem nieco rozczarowany. Naprawdę spodziewałem się więcej.
Na dobrym paliwie i rozgrzany- w porządku. Zimny lub na złym paliwie głośny i "muł" (gdzie te 75 koni.)
Zdarzają się problemy z "wrzucaniem" jedynki i wstecznego-a to potrafi wnerwić.
Hamulce. Trzeba dobrze i z wyczuciem "wciskać" chcąc wytracić dużą prędkość na małym dystansie i nie zablokować kół.
Dźwignie kierunkowskazów i wycieraczek za blisko kierownicy. Niewygodne jest operowanie kluczykiem. Przyciski do elktryki szyb przód., umiejscowione niewygodnie (zupełnie bez sensu !)
Niezbyt szczęśliwe kierunki nawiewu. Zdecydowanie zbyt głośna praca (szczególnie na III i IV). W mojej wersji bardzo przydałyby się podgrzewane lusterka (przydaje się w czasie jazdy w deszczu oraz szczególnie zimą-nie ma tej opcji nawet za dopłatą)
Cztery osoby podrużują wygodnie.
Nawet lekkie uchylenie tylnych szyb przy dużej prędkości powoduje nieznośny "łomot". A spróbujcie jechać po frezowanej nawierzchni !
Zużycie paliwa w trasie całkiem przyzwoicie, w mieście różnie. Silnik jest czuły na jakość paliwa, zdecydowanie lepiej pracuje, jest cichszy, mniej pali i ma lepsze osiągi na dobrym paliwie Przeglądy, naprawy-zdecydowanie odradzam autoryzowany serwis (szczególnie w dużych miastach)-ceny złodziejskie i nie ma gwarancji solidności wykonania. Widocznie niemiecka solidność nie dotyczy serwisu w Polsce.
Volkswagen odcina kupony od sławy z dawnych lat. Zdecydowanie za drogi, a płacimy chyba wyłącznie za markę bo napewno nie za jakość i niezawodność.
Po 37 ty. padło podświetlenie przełączników ogrzewania. Po 46 tys. wysiadły siłowniki podtrzymujące klapę bagażnika !!
Słaby punkt-elektronika (kosztowna). Po ok. 46 tys. padł element kierujący pracą wtryskiwaczy. Po ok. 50 tys. trzeba było wymienić uszczelniacz skrzyni biegów (50 zł-nie w autoryzowanym serwisie)

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 16V 75KM 55kW [l/100km]

6,5