Ocena kierowcy - Volkswagen Polo IV Hatchback

Marcin, 18 lat temu
Silnik 1.2 i 54KM 40kW
Rok produkcji 2002
Volkswagen Polo IV Hatchback 1.2 i 54KM 40kW 2001-2008 - Oceń swoje auto
Silnik 3-cylindrowy pomijając osprzęt elektryczny jest dobry. Wystarcza całkowicie do jazdy w mieście, a także na trasie można miło podróżować z normalnymi prędkościami. Niestety cały osprzęt silnika to tragedia! Wymieniałem:3xpompę wody,3xcewkę zapłonową, tarczę sprzęgła. Jeżdżę rozważnie i delikatnie i dlatego takie awarie mnie dziwią.
Biegi wchodzą lekko i precyzyjnie. Przy 50 tys km nagle poczas jazdy pedał sprzęgła, który chodzi normalnie bardzo lekko zaczął ciężko pracować,z oporem. W serwisie zbagatelizowali sprawę, tłumacząc...(za śmieszne żeby pisać)-wstyd!!!. Po 2 tyg, pękła tarcza sprzęgła! Zapłaciłem 1500 zł. Tak działa serwis (Poznan).
Auto dobrze się prowadzi na suchej i mokrej nawierzchni. Jazda zimowa też całkowicie poprawna. Wadą to jest konieczność corocznej kontroli geometrii zawieszenia, sama się rozregulowuje! Zaznaczam, że staram się omijać dziury, studzienki i krawężniki. Amortyzatory po przebiegu 87 tys. doskonałe! Po 15 tys. gumy wahaczy piszczały i trzezczały jak stara kanapa!Ludzie się ogladali jak jechałem po nierównosciach. Wymiana 200 zł.
Super.
Sporo miejsca jak na taki mały samochód. Mój wzrost 180cm.
Bez zastrzeżeń.
Jazda miejska 6l/100km. Trasa 4,5l/100km. Serwis autoryzowany drogi, ale to nie jest najgorsze. Kompletnie nie znają się na naprawie tego modelu!!! Usiłują wmówić klientowi brednie w rodzaju:ten typ tak ma, musi tak być, nie da się tego zrobić.
Nigdy już nie kupię VW.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.2 i 54KM 40kW [l/100km]