Ocena kierowcy - Volkswagen Polo III Sedan

Piotr, 20 lat temu
Silnik 1.4 i 60KM 44kW
Rok produkcji 1998
Volkswagen Polo III Sedan 1.4 i 60KM 44kW 1995-2001 - Oceń swoje auto
Bardzo wdzięczne auto, coupe wygląda nieco bardziej sportowo i oferuje klimat inny niż przeciętny mały samochód miejski. Objechałem nim Europę w szerz i wzdłuż, dla kierowcy i pasażera wygoda na całkiem przyzwoitym poziomie. Dość głośny, mało pali, zapakować też się da kiedy użyć trochę wyobraźni.
Silnik 1.4 wyjątkowo zaskoczyłl mnie i każdego kto miał okazję przejechać się moim samochodem. Jak na swoją klase bardzo elastyczny, zrywny, a za czasów świetności osiągał ponad 180km/h z pasażerami.
Czasami żeby nie zazgrzytal wsteczny trzeba wrzucić luz, jedynkę i dopiero wsteczny.
Wygodny i trochę za miękki, potrafi nim bujnąć ale ostatecznie wybierze nierówności i przechyły dobrze.
Bez zastrzeżeń.
Brak schowków schoweczków itp. zakamarków.
Mój ma 6 lat i nie czekam długo na odparowanie szyb czy nagrzanie zimą. Oczywiście latem nawiewy nie dają prawie nic - KLIMA moi drodzy to jest to ;-)
W wersji coupe z przodu wyjątkowo dużo miejsca, więcej niż można się spodziewać. Z tyłu jak w klatce.
Głośny na trasach. Przy 130 trzeba się przyzwyczaić do tłumika i podkręcić dość mocno radio.
W mięscie spala przyzwoicie ok 6-7 litrów w korkach. Jadąc w trasie 90-100km/h spalił 4,5 - 5 litrów.
Za taką cenę VW oferuje bardzo porządny samochód. Gorzej z wyposażeniem.
Auto kupiłem nowe przez 6 lat spalił mi się wiatrak od chłodnicy i czasami po zimie zacina wycieraczka tylna. Wystarczy ją prysnąć WD 40. Poza tym nic!
Przez lat lat BRAK!

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 i 60KM 44kW [l/100km]