Ocena kierowcy - Volkswagen Polo III Hatchback

Okres użytkowania: ponad 6 lat
Volkswagen Polo III Hatchback 1.9 SDI 64KM 47kW 1994-2001 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Silnik : Bezobsługowy, oszczędny
Przeniesienie napędu : Skrzynia biegów przecieka,mimo kontroli i wymiany uszczelniacza uległa awarii.
Zawieszenie : Non stop coś.
Jeżdzę moją polówką od ponad 7 lat. Bardzo oszczędny i tani w utrzymaniu samochód. Na dojazdy do pracy w sam raz.
Rewelacyjnie oszczędny i niezawodny. Niestety dość głośny i ospały. Przenosi wibracje na kabinę. Mi niska moc nie przeszkadza, ale wyprzedzanie na trasie nie jest proste. Wszystko rekompensuje mi spalanie poniżej 5 l/100 km i absolutny brak awarii i kłopotów z silnikiem. Brak turbiny, egr, dpf, dwumasy, pompowtryskiwaczy. Święty spokój.
W moim egzemplarzu non stop trzeba było weryfikować czy nie ucieka olej. Dwukrotnie wymieniany uszczelniacz przy wybieraku, skrzynia mokra. Padła po 220 tys. Wynieniłem na używaną i...też przecieka. Do samej pracy skrzyni i przełożeń nie mam zastrzeżeń.
Lekkie auto, spory silnik z przodu i troszkę myszkuje, jest też nieco za miękki. Awarie nie są częste, bardzo tanie i łatwe w usunięciu.
Rocznik 2001 i nie mam rdzy. Zakonserwowałem podwozie bitexem. Blacha nie jest twarda, ale jak ktoś się zagapił i uderzył mi w tył to nic poważnego się nie stało.
Bardzo dobra.
Wszystko na swoim miejscu.
Nie mam klimy, latem nie jest zbyt komfortowo. Nagrzewa się po kilku km w zimę. Jest ok.
Mam 198 cm wzrostu. Mieszczę się. Regulowana kierownica. Z tyłu ciasno ale przecież to małe auto. I zwykle jeżdżę sam. Tylna kanapa sie składa i można przewieść spore rzeczy.
Na biegu jałowym terkocze i wibruje wszystko w kabinie. Powyżej 120 km na godzine robi się zbyt głośno.
Niskie spalanie i tanie części. Profesor w dziedzinie ekonomii i oszczędności.
Jakość wykonania samochodu jest przeciętna. Twarde plastiki, poza silnikiem sporo drobnych usterek z którymi da się jezdzić.
Niestety dużo drobiazgów. Awaria trzeciego światła stop (migało) urwała się klamka od schowka (a raczej dbam o auto i uważam co robię) awaria czujnika świateł stop przy pedale hamulca, pęknięta szyba zimą, odpadające elementy wykończenia wnętrza, woda w bagażniku, pęknięcie pompki spryskiwacza (latem), pęknięty bęben hamulcowy, awaria pompy wspomagania płyn zalał wszystko pod maską, wymieniałem już niemal wszystko w zawieszeniu, wymieniałem hamulce, przeciekała chłodnica, padło sprzęgło, woda w kierunkowskazach, awaria rozrusznika, awaria alternatora, awaria wskaźnika poziomu paliwa. To tylko część z ostatnich 4 lat. Sporo tego. A robię rocznie mniej niz 15 tys km. Auto jeździ ale zawsze coś mu dolega.
Silnik niezniszczalny. Ale cała reszta gorzej, czyt. Drobiazgi. Z poważnych awarii padła skrzynia biegów, alternator padł w trasie z dala od domu, podobnie jak pompa wspomagania.

On - zużycie paliwa dla silnika 1.9 SDI 64KM 47kW [l/100km]

5,1