Ocena kierowcy - Volkswagen Polo III Hatchback

Rok produkcji 1997
Volkswagen Polo III Hatchback 1.9 SDI 64KM 47kW 1994-2001 - Oceń swoje auto
Silnik : Spalanie
Karoseria : Trochę za bardzo korozyjny samochód
Przeniesienie napędu : Skrzynia biegów okazuję się za delikatna jak na ten silnik
Fajny samochód który polecam jako pierwszy. Jeździ się nim za grosze. Trochę dużo drobnych awari ale usuwa się je szybko i tanio. Kłopotliwa eksploatacja w zimę - poniżej -15\'C trudno go zapalić jak się parkuje pod chmurką. Ja brałem akumulator do domu. Strasznie długo się nagrzewa (duży silnik a mała moc) więc przy niskich temperaturach jazda przez pierwsze kilometry na czuja - zamarznięte szyby i lód nawet po wewnętrznej stronie szyb. Wymiana termostatu nie pomogła w tym względzie. W środku sporo miejsca jak na mały samochód (mam 190 cm wzrostu). Lubi się zakopywać w terenie - ciężki przód i mały prześwit robią swoje na śniegu i piachu. Raczej nie kupi się takiego modelu w stanie idealnym - przebiegi poniżej 250 - 300 tys. km są mocno podejrzane. Taki samochodem się jeździ i gasi dopiero przy sprzedaży. Nie nadaje się do szaleństw na drodze. Przy wyprzedaniu trzeba mocno uważać - przy dużych obrotach momentalnie spada moc silnika i można wpaść na czołówkę. Silnik właściwie niezniszczalny - brak turbiny, przepływomierza i koła dwumasowego. Zero brania oleju pomimo dużego przebiegu.
Trochę drogi jak za ten rocznik i FAKTYCZNE przebiegi.

On - zużycie paliwa dla silnika 1.9 SDI 64KM 47kW [l/100km]

5,3