: Bardzo niezawodny, brak jakichkolwiek wycieków po przebiegu 245 tys km. Mimo dużego przebiegu nie zużywa oleju, od wymiany do wymiany nie muszę go dolewać.
: Rdzewieje na potęgę w typowych miejscach. Nadkola, doł drzwi, przód szyber dachu, progi.
Chyba największym mankamentem jest w tym samochodzie jakość blach nadwozia. Nie na wiele zdaje się konserwowanie itd. Sól z drogi i wiek robią swoje. Jedynym ratunkiem jest laminat, czyli maskowanie ubytków.
Bez szarpania idzie 60/godz na 5 biegu. Pomimo takiego przebiegu od wymiany oleju do następnej wymiany nie stwierdzam spadku stanu oleju na miarce(wymieniam co 10 tys km, półsyntetyk).Niestety silnik głośno chodzi, zwłaszcza zimny, nie miałem większych problemów z zapalaniem nawet przy dużym mrozie tylko dlatego, że wymieniłem świece żarowe i dbam o akumulator.
Kupiłem samochód od poprzedniego właściciela po wyremontowaniu przez niego skrzyni biegów. Jeździł bez oleju i wykończył 5 bieg co jest w tych skrzyniach normalne. Jakikolwiek wyciek ze skrzyni spowoduje w szybkim czasie zatarcie 5 biegu. Mimo dużego przebiegu biegi wchodzą bardzo lekko, dosłownie 2 palcami.
Autko świetnie trzyma się drogi ale do szybkości 130/godz.Powyżej zaczyna pływać zwłaszcza jak są nawet niewielkie koleiny na jezdni.Nie znam możliwości maksymalnej prędkości jaką może osiągnąć ale z pewnością nie mniej jak 150/h
Widoczność niezła, są martwe punkty, zwłaszcza na godzinie 5tej z prawej strony.
Wszystko jest tam gdzie powinno być. Jest jeden ogromny minus wnętrza, permanentny brak schowków i półek. Kieszeń w fotelu to nieporozumienie w którym zbiera się kurz. Na desce nad kierownicą i obok nie da się położyć kompletnie niczego. Po prawej stronie zamiast schowka jest poduszka powietrzna.
Zostaje niewielki schowek na kanale środkowym i kieszenie w drzwiach. Syn ma mitsubishi colta i tam tych schowków jest kilkanaście, zazdroszczę mu.
Ogrzewanie działa świetnie jedyny mankament to rycząca dmuchawa. Na pełnym zakresie jest tak głośna, że prawie zagłusza silnik. Rozumiem, że liczy się wydajność ale czy musi tak gwizdać powietrze w kanałach?
Z przodu wystarczająco dużo miejsca, z tyłu znacznie gorzej.Kanapa tylna jest chyba za bardzo nachylona do tyłu, starszą osobę trzeba z siedzenia po prostu wyciągać, jest to kłopotliwe zwłaszcza przy wersji trzydrzwiowej jaką posiadam. Oparcie przedniego fotela tylko się uchyla, Japończycy rozwiązali to znacznie lepiej, tam cały fotel przesuwa się do przodu.
O jakimkolwiek wyciszeniu mowy nie ma. Jest głośny i tyle.Ciszej jest jedynie przy jeździe w zakresie 80-120/h.Na dodatek z dieslem jest tak, że przenosi część drgań silnika na karoserię i nie pomaga wymiana poduszek gumowych zawieszenia silnika, trzeba niestety tą niedogodność przełknąć i przyzwyczaić się.
W moim autku mam silnik 1.9D, czyli ten niby najsłabszy ale i najekonomiczniejszy. Przy spokojnej jeździe bez gwałtownych przyspieszeń spokojnie mieści się w 5 litrach oleju napędowego na 100 km.Rzadko jeżdżę w pełni obciążony ale na dłuższej trasie nie spalił więcej jak 4,6/100. Oleje, filtry wymieniam sobie sam, klocki i szczeki hamulcowe także. Koszt części niewielki, te które się najczęściej wymienia należą do najtańszych. Mowa o klockach, szczękach, bębnach, tarczach hamulcowych, amortyzatorach.Bardzo drogie jest sprzęgło, kompletne to wydatek ponad 600 zł+koszt wymiany.
Właściciele VW zbyt sobie cenią markę. Cena 10 letniego samochodu zawyżona jest przynajmniej o 2-3 tys zł.Naprawdę samochód nie jest wart tej ceny jaką się wystawia na allegro.
Większych niespodzianek na minus nie zanotowałem. Nie warto kupować zbyt tanich zamienników. Jeden w postaci wspornika podtrzymującego zespół napędowy kosztował mnie naprawę wybieraka biegów i wymianę sprzęgła (razem 1 tys zł).
Jeśli nastąpiły usterki to tylko z mojej winy. Autko niezawodne, nigdy nie zdarzyło mi się nie dojechać do garażu.
- zużycie paliwa dla silnika 1.9 SDI 64KM 47kW