Ocena kierowcy - Volkswagen Polo III Hatchback

bodler@wp.pl, 20 lat temu
Silnik 1.7 SDI 60KM 44kW
Rok produkcji 1997
Volkswagen Polo III Hatchback 1.7 SDI 60KM 44kW 1997-2001 - Oceń swoje auto
Skusiła mnie cena auta sprowadzonego z niemiec! Jest to wersja dla poczty. Po dołożeniu siedzeń nie ma różnicy z normalnym! Skusiło mnie także zużycie paliwa jednak dziś nie polecam specjalnie tego modelu a to ze wzgędu na: wysoki ceny części zamiennych ( oprócz typowych jak klocki itp) i długi czas oczekiwania na sprowadzenie, kiepskie właściwości jezdne, duza usterkowość drogich części ( np skrzynia). Godne uwagi sa zużycie paliwa i dynamika. Jeśli juz vw to model s ilnikiem 1,4! części duzo i niedrogo! Juz po golfie III runął moj mit vw jako trwałego i niezawodnego auta. Teraz vw polo 1,7 sdi utwierdził mnie w tym przekonaniu. Sam rozglądam sie za Hondą civic...
Głośny diesel, elastyczność jak na tą moc i pojemność silnika zadziwiająco dobra.
Fatalna! Jedną juz musiałem wymienić. Za słaba jak na ten silnik. Jeżeli ktoś porusza się powoli nie powinien mieć większych kłopotów. Przy dynamicznej jeździe trzeba na nią bardzo uważać. (skrzynia to słaba strona wszystkich volkswagenów). Do tego dochodzi szybko zużywające sie sprzęgło! Uwaga nie można go dostać inaczej jak przez ASO a to słono kosztuje. (ok 1000 zł)
Nie trzyma sie najepiej drogi! W porównaiu do golfa III jest zadziwiająco niestabilny. Zawieszenie jest średnio twarde a mimo to tańczy na drodze (zwłaszcza w zimie). Golf III miał w porównaniu fenomenalną przyczepność!
widać wszystko. Nie ma tu specjalnych plusów ani minusów. ogólnie dobra
wszystko ustawione przejzyście i czytelnie. Żadnych innowacji. Klasyka! Fotele maja tendencje do skrzypienia i kołysania sie!
Kiepsko! Szyby parują aż nad to często. Ogrzewanie zaczyna działać w zimie po ok 6 km. Do tego czasu mróz w środku! Ale to diesel one juz tak mają!
Raczej nie wybierać sie w podróż w 5 osób a i w 4 na dalekie trasy bedzie ciasno. Brak przestrzeni bagażowej na normalnym poziomie! Auto dla 2 osób albo do miasta i na krótkie wypady!
głośno~! i to nawet jak sie silnik nagrzeje!
Zużycie paliwa to namocniejsza strona auta!!! Kto nie lubi stacji benzynowych dobrze wybierze! Auto po zatankowaniu do pełna w trasie pali nadzwyczaj mało( ok 4 l) czyli na baku przejedzam ok 900km!! Ceny przeglądów : omijam Aso z daleka! Prywatnie nie są duże koszty wymiany części eksploatacyjnych! Koszty wszelikich napraw mogą sie niespodziewanie zawyżyć gdyż brakuje częsci na wtórnym rynku. 6 ze względu na zużycie paliwa i 4 cene przeglądów!
Auto w stosunku do ceny kusi! ale uważajcie na ceny części zaminennych bo te auta lubą sie psuć!!!
Szyby mają tendencje do poluzowania, zdarza sie ze któreś z świateł mijania z tyłu nie chce działać! (trzeba klepnąć) Uszczelki w zamku szybko sie zużywają i skutkuje to zamarzniętym zamkiem ( podgrzej kluczyk zapalniczką - nie wiem czy to dobry sposób ale od wielu lat skuteczny)
Skrzynia!!! Sprzęgło!!! Pozatymi chrakterystycznymi wadami aut vw silnik sprawuje sie dobrze i śmiało można być pewnym ze nie stanie w drodze!

Volkswagen Polo III – wystepowanie usterek w zależności od przebiegu

Volkswagen Polo III Hatchback