Ocena kierowcy - Volkswagen Polo III Hatchback

kamil, 7 lat temu
Silnik 1.4 i 60KM 44kW
Rok produkcji 1997
Volkswagen Polo III Hatchback 1.4 i 60KM 44kW 1995-2001 - Oceń swoje auto
Silnik : Samochód sprowadzony z Niemiec w 2014. Przez 3 lata zrobiłem 50 tys km. Polówka jeździła zarówno po mieście jak i w trasy. Jak za te pieniądze tj 3000 zł , naprawdę nie ma sie do czego przyczepić z awarii to czujniki abs w przednich kolach i uszkodzony ręczny ale mimo to działał - naprawy 400 zl. Oprócz tego rozrządy, płyny,oleje wymieniane na czas. Żadnych awarii silnika czy skrzyni. Jedyną wada skrzyni jest problem ze wstecznym czasem sie zacina. Z usterek to wyciek płynu chłodzącego uszczelka warta 5 zl no i przepalające sie żarówki w tylnych światłach nie wiem czemu tak jest, często zdarzało sie ze wyjeżdżając z domu żarówka nie świeciła potem zaczynała bylo to denerwujące szczególnie podczas policyjnej kontroli. Części tanie każdy mechanik to naprawi. Ponad rok dojeżdżam do pracy 80 km w jedną stronę i auto ani razu nie stanęło na drodze. Obecny przebieg 238 choć w rzeczywistości pewnie dużo większy. Wadą polówki jest ubogie wyposażenie (ja mam abs i 2x airbag) w stosunku do ceny, za te pieniądze moge mieć dużo lepiej wyposażone lagunę 1 generacji lub mondeo. Na tle konkurencji tj corsa clio micra polo jest bezkonkurencyjne lepsza blacha lepsze silniki bezawaryjne. Wracając do silników 60 KM troche slaby w trasy, gdyby w standardzie była elektryka szyb lusterek abs poduchy i silnik 1.6 8v 100KM z golfa 4 to nie zamieniłbym polówki na inny samochód. Ogólna ocena pozytywna, teraz kupiłem golfa 4 więc polówka idzie na sprzedaż. Przez 3 lata auto ani razu mnie nie zawiodło.
Układ elektryczny

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 i 60KM 44kW [l/100km]