Ocena kierowcy - Volkswagen Polo III Hatchback

paradoxum, 13 lat temu
Silnik 1.4 i 60KM 44kW
Rok produkcji 1998
Volkswagen Polo III Hatchback 1.4 i 60KM 44kW 1995-2001 - Oceń swoje auto
Inne : przestrzeń i radość z jazdy jaka może dawać tylko taka mała popierdulka
dziesięcioletnie auto kupione za male pieniądze mające służyć do nauki jazdy dla dwóch osób. obie się nauczyły, a jedna dalej nim jeździ od trzech lat bo tak je polubiła. zdarzały nam się kilkukrotnie wypady po 4 tysiące kilometrów i ani razu nie zawiodło. udało mi się nawet z olbrzymiej górki na v-power\'ze racing\'u rozpędzić do 178km/h. już żałuje dnia kiedy opuści nasza rodzinę.
jak na takie stare auto niskiej klasy nie jest źle. trochę głośno w środku ale bardzo fajny metaliczny dźwięk na wysokich obrotach. kiedyś wydawało mi sie ze szybko przyspiesza ale teraz jeżdżąc na codzien 2.0t jak się nim czasami przejadę to nie jest już tak milo.
bardzo blisko siebie są biegi, po wyglądzie położenia ciężko odgadnąć czy jest wrzucone 1, 3 czy 5 - ale to bron boże nie jest minus. bardzo przyjemnie się ja obsługuję, nie ma nic do zarzucenia.
nie ma nic do zarzucenia. miętki, typowo miejski.
widać wszystko w każdą stronę. duże szyby. do tylu tez bez problemu, czujniki byłyby zbedne
nie ma za dużo rzeczy do obsługiwania, wiec i ich ułożenia nie można było popsuć za bardzo. wajchy do migaczy i wycieraczek mogły by być niżej.
bardzo mocno parujące auto co przy braku klimatyzacji staje się czasami nie małym problem. co do ogrzewania nie ma żadnych zarzutów.
olbrzymia biorąc pod uwagę wielkość auta. już takich nie robią. dwa kolejne auta, którymi jeździłem były wiele klas wyżej a jak znowu wsiadam do polówki to ilość przestrzeni mnie zaskakuje za każdym razem.
po mieście ok. powyżej 100km/h zaczyna być głośno przy 130 już dość mocno ale co dziwne przy 140 jest znowu cisze. ale da się znieść.
całkiem ekonomicznie. najlepszy silnik do tego auta. 1.0 pali tyle samo a nie jedzie; za to 1.6 jedzie tak samo, a pali o wiele więcej.
kupiliśmy je z aukcji tak tanio ze sam do teraz nie wierze.
kupione było mając 10lat i 60kkm przebiegu, teraz ma 13lat i 140kkm. wymieniłem w miedzy czasie po za częściami serwisowymi termostat(50pln), kable wn(130pln) i włącznik świateł stopu(17pln). po za tym padł centralny ale nawet nie wiem jakie to koszta bo nie planuje tego naprawiać. o i jeszcze wymieniłem mimośród w zamku za cale 5pln.
nic

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 i 60KM 44kW [l/100km]