Ocena kierowcy - Volkswagen Polo II Hatchback

RoN, 17 lat temu
Silnik 1.3 KAT 55KM 40kW
Rok produkcji 1990
Volkswagen Polo II Hatchback 1.3 KAT 55KM 40kW 1987-1994 - Oceń swoje auto
Jest dobrze,niestety. Nie przepadam za tym samochodem, Drewnialdo-to jest najłagodniejsze określenie jakim go obdarzam. Golas-wyposażenie szczątkowe jak w 126P.Ale nezawodności mu nie można odmówić. I to mimo modelu "składak" w dodatku bitego przodem.
Lekki samochód, dość elastyczny silnik-to robi swoje
żadnych problemów ani wycieków
twardy i wytrzymały
wszędzie dookoła szkło (wersja kombi)
niby wszystko pod ręką,ale czegoś się wiecznie szuka, sygnalizacja włączenia świateł przeciwmgielnych czy ogrzewania tylnej szyby jest w przyciskach zamiast pośród kontrolek na desce
w lato i na wiosnę wentylacja ok, w zimę tragedia, za słaby nadmuch na szybę po przejściu przez nagrzewnicę.Nagrzewnica czyszczona(info dla niedowiarków)
z przodu ok, z tyłu...no cóż-van to to nie jest, ciasno (nie jestem olbrzymem i już przy moim ustawienu fotela nie ma z tyłu miejsca na nogi) Stanowczo nie polecam kierowcom powyżej 180cm wzrostu. Jeszcze jeden mankament-niższe osoby (kierowcy) mają problemy z wysiadaniem z przodu jeśli przysuną fotel tak,żeby było im wygodnie. Ale to akurat wada wszystkich niemieckich samochodów z tego okresu produkcji
silnik w miarę cichy,ale powyżej 80 km/h nie otwierać szyb-strasznie huczy.
auto jeździ prawie wyłącznie w mieście na odcinkach 5-7 km, więc silnik jest wiecznie niedogrzany.Z tego powodu spalenie nie należy do najniższych ok 9-10l/100km
kupiłem w cenie dobrze zjeżdżonego malucha a oprócz benzyny praktycznie nic nie dokładam.
przez dwa lata wymieniłem jeden wahacz i przełącznik od światel. Ciągle za to mi się sypie przełącznik od spryskiwaczy
brak

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.3 KAT 55KM 40kW [l/100km]