: Silnik i praca zawieszenia. Jakość wykonania.
Duże, wygodne i pakowne auto. Silnik dostosowany do gabarytów i masy samochodu, ładnie brzmi, może być oszczędny, idealnie współpracuje z instalacją LPG (BRC-PRINCE Dual). Cichy, wszystko bardzo dobrze spasowane w środku, dużo schowków, materiały z górnej półki. Ergonomia to klasa sama w sobie. Do tego bezpieczny (komplet systemów wspomagająco-asystujących na pokładzie) i przewidywalny w prowadzeniu. DSG 7 biegowe pozwala szybko i sprawnie jeździć i na 7 biegu oszczędnie podróżować. W mojej wersji (ELEGANCE doposażona o kilka dodatków) niczego nie brakuje - w większości aut tzw. klasy premium brakuje połowy tego wyposażenia. Spokojnie mogę polecić każdemu kto jeździ dużo i pokonuje długie trasy na raz.
Moc, moment i przyjemność z jazdy czyni go idealnym do tego auta. Cichy, elastyczny i bezawaryjny. Nie bierze grama oleju (wymieniam co 15 000 km).
Jak na razie super - szybka, cicha i bezproblemowa. 7 biegów robi robotę.
Mam DCC i całość działa świetnie. Szybka jazda - tryb sport, dostojna - tryb komfort.
W mojej wersji prezentuje się bardzo ładnie. Wąskie słupki z przodu i tyłu plus systemy wspomagające (parktronik, automatyczne parkowanie) pozwalają bardzo dobrze wyczuć rozmiary auta przy jeździe i parkowaniu.
Bardzo dobra do przodu i tyłu. Do tego panoramiczny dach potęguje uczucie przestronności.
Po prostu VW - klasa sama w sobie.
Klimatronik działa bardzo dobrze i latem i zimą.
2+2 + mnóstwo bagaży i nikt nie narzeka na brak miejsca. Chyba tylko w Skodzie Superb z tyłu jest więcej.
Według mnie najlepsze w segmencie D. Miałem przyjemność pojeździć limuzynami klasy premium i wydawały się ciut cichsze.
Ceny rynkowe przeglądów i elementów eksploatacyjnych, brak poważnych awarii pozwalają na utrzymanie rozsądnych kosztów eksploatacji.
Wart każdej wydanej na niego złotówki. Np. za Tiguana w tym wyposażeniu i z tym silnikiem musiałbym zapłacić o 15% więcej i dostałbym mniejsze auto.
Jak dotąd musiałem wymienić akumulator - padł po 5 latach.
Wymiana zegarów (licznik) - nie chciały współpracować po aktualizacji systemu infotainment. Wymiana na gwarancji.
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 TSI 190KM 140kW