Ocena kierowcy - Volkswagen Passat B8 Variant Facelifting

Gregorian, 3 lata temu
Silnik 1.5 TSI EVO 150KM 110kW
Rok produkcji 2020
Volkswagen Passat B8 Variant Facelifting 1.5 TSI EVO 150KM 110kW od 2019 - Oceń swoje auto
Silnik : Wystarczający do sprawnego przyśpieszania i nadzwyczaj ekonomiczny!
Jeżdżąc wieloma autami (klasy C i D benzyny i diesle), o podobnym stosunku masy do mocy, mogę stwierdzić że passat ma świetne (niskie) spalanie, a nadto jest naprawdę komfortowy i nieprzeciętnie ergonomiczny. 1200km na baku (pod korek 70l) spokojnej jazdy (120-130 kmh) to żaden wyczyn. Jadąc podmiejskimi bez korków można naprawdę zejść poniżej 5, Na autostradzie można też cisnąć i 8 też weźmie. Ogółem nadeszły czasy kiedy do osobówki nie trzeba diesla.
Bałem się szarpania przy ruszaniu na zimnym (sporo się naczytałem), dopytywałem dealer'a o najnowsze aktualizacje ECU przed zakupem. Na szczęście wszystko działa jak należy. Silnik cichy, ACT działa (w 90% niewyczuwalnie) i nie zamierzam tego wyłączać. Olej 0W20 zamierzam zmieniać co 10kkm. 250Nm/150Km to taki miś dla spokojnych ale nie zamula.
Bardzo dobrze zestrojona i na miasto i na trasę, na początku (pierwsze 500km) miałem wrażenie problemu z wrzucaniem 3 biegu, ale jakby wyprostowało się i teraz nie mam uwag.
Wszystko ok, mogłoby być trochę twardsze, generalnie brak uwag.
Czarna perła, dzisiejsze lakiery są po prostu zbyt miękkie.
Mój klimat więc i wszystkie gwiazdki.
Z tyłu dla pasażerów zdecydowanie więcej miejsca niż w golfie 7, w bagażniku również trochę więcej.
Powyżej 140kmh mogłoby być trochę ciszej, ale rozmawiać się da bez podnoszenia głosu.
Co w ASO to ASO, cala reszta u odpowiednich osób.
Nowe ze starego rocznika (ale modelowo z obecnego). Ogółem cena zakupu podobna albo nawet niższa jak nowy golf, skoda superb, ford mondeo, peugeot. Co do porównań to każdy ma swoje, u mnie pasek na pierwszym miejscu!
Wszystkie gwiazdki żeby nie zapeszczać :D
Wszystkie gwiazdki żeby nie zapeszczać :D