Jeździłem przez 4 lata Toyota Avensis 2.0 D z 2013 roku. Na Passata byłem napalony jak tylko go wyprodukowali zatem pisze jako fascynat. Pozytywy wiadomo silnik, przyspieszenie dsg bajery wersji Highline. Skupie sie na rzeczach które są negatywne:
- wyciszenie - tragedia powyżej 140 km/h. Szumi jak cholera. Dużo mówi sie na forach że Mazda 6 (rozważałem) ma słabe wyciszenie ale w Passacie jest głośniej i są to uszczelki drzwi. Serwis mówi że to normalne! Silnik pracuje spoko ale szum powietrza daje w kość. Zaproponowali jakaś cześć pod maskę (jest w trakcie dostawy) ale co ma jedno do drugiego? Duży minus w jeździe na trasie - wlasnie wróciłem z Austrii z nart i to była naprawdę męcząca podróż przez szumy. Nie są to opony gdyż te w klasie premium opin są ciche (Dunlop Winter Sport - 69 dB). Szumy są niedopuszczalne w tej cenie auta!
- w tej klasie samochodu powinien znacznie lepiej trzymać sie drogi 130 km/h. Zaznaczam że jeżdżę na oponach 217/55/17 klasy premium (lato Michelin zima Dunlop Winter sport ). Avensis choć tańszy i starszy odsadza w tym zakresie Paska o kilka długości.
Rezzta ok ale dla kogoś kto jeździ w trasach są to istotne informacje.
Choć linię nadwozia ma po prostu piękną i to cały czas mnie ujmuje drugi raz z uwagi na ww. już bym nie kupił.
1.8 tsi - bdb
Dsg - płynnie - bdb
130 powinien lepiej sie trzymać
Ok
Ok
Za daleko nawiew na stopy kierowcy - ogrzewa jedynie kostki ;)
Spoko
Patrz Komentarz