Ocena kierowcy - Volkswagen Passat B6 Variant

arek r., 14 lat temu
Silnik 2.0 TDI-CR DPF 170KM 125kW
Rok produkcji 2010
Volkswagen Passat B6 Variant 2.0 TDI-CR DPF 170KM 125kW 2005-2010 - Oceń swoje auto
Jak dla mnie to bardzo fajny samochód i jak na razie (mam nadzieje) niezawodne narzędzie pracy. polecam.
Silnik bardzo dynamiczny i ekonomiczny, a przy tym cichy. Samochód świetnie przyspiesza.
Nie mam do skrzyni żadnych zastrzeżeń (pracuje płynniej niż w Vectrze 1.9CDTi), aczkolwiek teraz troche żałuje, że nie zamówiłem DSG.
Komfort jazdy bardzo wysoki, dobre wybieranie nierówności, samochód też dobrze radzi sobie na wąskich, krętych drogach (choć jest ciężki i to się czuje). Porażką są za to seryjnie montowane chlapacze, które dobijają na prawie każdej większej nierówności i chałasują. Ale można je zdjąć i po problemie.
Widoczność dobra, samochód ma ponadto czujniki parkowania z przodu i z tyłu, tak więc nie ma z tym żadnego kłopotu.
No to jest coś w czym Passat bije na głowę zarówno Vectrę, Insygnię, nowe Mondeo nie mówiąc już o pozostałych Avensisach,Accordach,Lagunach itp. Ergonomia, jakość wykończenia, spasowanie, materiały (zwłaszcza gdy wnętrze jest wykończone w jasnych kolorach) po prostu nie do pobicia. Oczywiście należy pamiętać aby Passata nie porównywać z Audi, BMW i Mercem - bo to jest już klasa premium.
Samochód jest bardzo cichy we wnętrzu i cichy nazewnątrz. W porównaniu do starych TDI VW na pompowtryskiwaczach różnica na korzyść CommonRail jest ogromna.
Przy spokojnej jeżdzie mieszanej 60% poza miastem 40% w mieście da się uzyskać bez większego wysiłku spalanie średnie na poziomie 5,6-5,8l/100 km. Oczywiście przy jezdzie autostradą przy stałym utrzymywaniu prędkości na poziomie 190-210 km/h samochód spala średnio około 9-10l. Zaletą jest duży zbiornik paliwa 70l.
Samochód wart swojej ceny. Bardzo dobrze wyposażony (nawigacja, DvD, bluetooth, czujniki, twardy dysk, biksenony itp)bo VW ma dobrze skonfigurowane pakiety specjalne, które za rozsądne pieniądze pozwalają cieszyć się kompletnym wyposażeniem.
Jak na razie auto całkowicie niezawodne i bezobsługowe. Mam je 7 miesięcy i przejechałem 20tys km.

On - zużycie paliwa dla silnika 2.0 TDI-CR DPF 170KM 125kW [l/100km]

5,9