Ocena kierowcy - Volkswagen Passat B6 Variant

darek, 15 lat temu
Silnik 2.0 TDI-CR DPF 170KM 125kW
Rok produkcji 2008
Volkswagen Passat B6 Variant 2.0 TDI-CR DPF 170KM 125kW 2005-2010 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Silnik : dobre brzmienie
totalna porażka - auto kosztowało 130.000 PLN. Drugi raz już na pewno bym się na passata nie zdecydował
W silniku 2.0 TDI (CR) 170 KM (skrzynia DSG) podoba mi się przede wszystkim jego brzmienie - szczególnie przy 2000obr/min. Poza tym jest wołowaty w porównaniu np. do 150 KM Opla Vectry (którym poprzednio jeżdziłem - w sumie zrobiłem 120000 km)oraz więcej spala.
DSG w sumie jest OK - ale nie spodziewajcie się powalenia z nóg. Trochę denerwujący algorytm przełącznia biegów - ot moje subiektywna ocena.
zbyt miękki, auto kładzie się za bardzo na zakrętach (w porównaniu do Vectry kombi), gorzej również pokonuje przeszkody poprzeczne. Zawieszenie za niskie na nasze drogi!.
zła widocznosc do tyłu - stąd gdyby auto nie miało czujników parkowania nie byłoby dobrze. Sprawę pogarsza rtlko jednoswiało cofania (szczególnie w nocy).
tyko przeciętna - niby wszystko na miejscu - ale czynności nie-intuicyjne. trochę denerwująca pozycja serwisowa wycieraczek - jeśli zapomnisz w zimie przed wyjsciem z samochodu wykonać czynności ustawienia wycieraczek w pozycję serwisową to rano (szczególnie przy dużych opadach śniegu) jest wielki problem z oczyszczeniem podszybia
póki co nie ma problemów
porażka. VW raklamuje Passata jako ogromnie wielki - jest to chyba kompleks mniejszości i marzenie do bycia większym - szczególnie jeśli chodzi o miejsce z tyłu. Taki np. Vectra kombi, którą jezdziłem poprzenio była jak statek kosmiczny w porównaniu do tego passata kombi, którego mam teraz
może być
pali wiecej niz wspomniana Vectra 150KM a \"kopyto\" gorsze pomimo tych 170KM
od odebrania nowego w salonie padły wycieraczki (i serwis wymieniał bezpieczniki - ale nie te co trzeba) - tak więc sam zajrzałem do skrzynek i okazało się, ze co poniektóre poprostu nie były do końca wsadzone w gniazda i wszystko \"głupiało\" Poza tym przy funkcji autohold (przypominam auto jest z DSG) zdarza sie i przy wolnym toczeniu w korku auto nagle zatrzymuje się (wlącza się ABS)- bez naciskania pedału hamulca, co owocuje niezłym stresem dla kierowcy - a i pewnie dla jadących za mną ... .
trudo się wypowiadać bo auto ma dopiero 2000km - ale chyba nie zanosi się dobrze
Volkswagen Passat B6 Variant