Jestem zadowolona, pojazd bezpieczny, dużo miejsca, ceny części wysokie tłumiki od 203,00zł zarówno końcowy, jak i środkowy (FERROZ) do 481,00 końcowy, środkowy 234,00(BOSAL)- zakładany w oryginale tylko ze znaczkiem vw, oryginał w ASO 1650,00zł
nie rozumiem narzekań na kulturę, czy elastykę. Jeżeli kupujesz vw z takim silnikiem musisz się liczyć z ograniczeniami, ja jestem zadowolona - 5 lat eksploatuję ten samochód i nie kwękam. po 290.000 wymieniłam palniki biksenonowe- sama wymiana - porażka- 72 śruby i wkręty. Cena palników w Gdański 250zł/szt. 880zł/szt. serwis. Wymiana po 300 zł od lampy. Ja wymieniałam sama, ale klucze na przedłużkach i od nadkola. Tłumik drgań skrętnych wymieniłam w grudniu 2012r. komplet 1680,00, wyjęcie skrzyni ok.
Klasyczna "piątka" nic się z nią nie dzieje.
Podstawowe wymiany eksploatacyjne. Raz miałam awarię przycisku hamulca postojowego- w roczniku 2006 można zamienić ślepe styki ze zużytymi- nie trzeba wymieniać i programować przycisku. W nowszych nie ma możliwości. Wymiana klocków tylnych tylko z komp. Ja używam SOLUSA do kalibracji. Samochód (jak reszta moich) eksploatowany w warunkach dróg gminnych- często dziurawych i nieutwardzonych.
Wada ogromna. Straszne oszczędności na widoczności, ja rozumiem, że tyle poduszek i kurtyn gdzieś trzeba zmieścić, ale widoczność, jak na vw fatalna.
Super jestem zadowolona.
Dobra, klima działa bez zarzutu. Wymieniam regularnie filtr kabinowy. Ogrzewanie super.
Duuuuuużo miejsca. Wada (w przypadku mojej działalności) światło bagażnika mniejsz o Forda Mondeo o 3,5 cm.
Tu się nie popisali... ale trzeba brać pod uwagę silnik...
Super, przy ekonomicznej jeździe (zgodnej z przepisami ) spalanie od 5,2-5,6. Jak przycisnę 5,8-6,4.
Ok. dla mnie cena (jak go kupowałm), to były 1/3 ceny nowej TOYOTY mojego brata.
Oprócz przycisku hamulca i lisa na drodze (stłukł halogen) nic się nie dzieje,
Dwumasa "uprzedza" o nadejściu czasu wymiany, ale to element tłumiący o skończonym czasie niezawodności :)
- zużycie paliwa dla silnika 1.9 TDI PDE 105KM 77kW