Ocena kierowcy - Volkswagen Passat B6 Variant

konto1313, 12 lat temu
Silnik 1.9 TDI PDE 105KM 77kW
Rok produkcji 2007
Volkswagen Passat B6 Variant 1.9 TDI PDE 105KM 77kW 2005-2010 - Oceń swoje auto
Nie zawiodłem się na tym modelu. Passat który ma służyć jako rodzinne i bezpieczne kombi sprawdza się w tej roli doskonale. Samochód na co dzień użytkuje moja żona i jest także z niego bardzo zadowolona. Reszta poniżej ...
Przed kupnem zastanawiałem się nad 2.0 TDI , ale zdecydowałem się na sprawdzoną jednostkę chociaż jest słabsza i głośniejsza. Silnik jak na razie sprawuje się dobrze i bezawaryjnie... brak DPF-a :) 105 KM po mieście daje rade, samochód jest zrywny i elastyczny,ale na autostradzie trzeba cisnąć gaz do podłogi.
Bez zastrzeń, krótki skok lewarka powoduje że biegi wchodzą szybko i pewnie . Czasami brakuje 6 - go biegu ;)
Zawieszenie nie jest za twarde, ale samochód trzyma się drogi jak na kombi bardzo dobrze. Układ ESP naprawdę potrafi pomóc wyjść z opresji szczególnie na ośnieżonej jezdni.
Bardzo dobrze
Wszystko na swoim miejscu, bardzo intuicyjna obsługa. Przyzwyczajenia wymaga jedynie obsługa hamulca postojowego ( elektryczny przycisk )
Bez zastrzeżeń. Latem klima działa wydajnie, zimą szybko robi się ciepło.
Bardzo dużo miejsca dla kierowcy i wszystkich pasażerów... Mam 184 cm wzrostu, a mój trzyletni syn siedząc za mną w foteliku nie jest w stanie dosięgnąć nóżkami do oparcia żeby pokopać trochę tatę po plecach ;)
Tutaj ocena może być tylko średnia , za silnik który nawet po rozgrzaniu jest sporo głośniejszy od 1.5 dci który miałem w Scenicu.
Jak na duże kombi które w 80% jest użytkowane w mieście spalanie jest niskie. Samochód kupiłem już po gwarancji więc moja wizyta w ASO VW ograniczyła się tylko do kontroli stanu technicznego i sprawdzenia historii pojazdu przed sfinalizowaniem transakcji ze sprzedającym ( Passat był sprowadzony na zamówienie z zagranicy ). Ciekawostką jest to że od modelu 2007 rozrząd w tym silniku wymieniamy dopiero przy 150 tyś - info ASO
Nowy jest przesadnie drogi. Za 2,5 letnie auto zapłaciłem na początku 2010 roku blisko 50% mniej niż za nowy z polskiego salonu. Samochód okazał się być po flotowy z udokumentowanym przebiegiem ok. 124000 . Przebieg może spory , ale swoim służbowym oplem też pokonuje blisko 5 tyś miesięcznie.
Po pierwszym roku jazdy po naszych drogach byłem już zmuszony do ustawienia zbieżności kół ( przód i tył )
Odpukać , nic

On - zużycie paliwa dla silnika 1.9 TDI PDE 105KM 77kW [l/100km]