Poprzednio małem V6 2,8 litra. Po benzynie trudno sie przestawić na dielsa. Znakomity na trasie, troche gorzej w miescie. Szybka rekacja na pedał gazu przy praktycznie każdych obrotach. Popmowtryskiwacze ok, ale Common Rail ma lepsza kulture pracy. Moim zdnaiem 1.9l diesale w Alfie prasuje duzo przyjemniej (to samo w Oplach i Fiatach to ten sam silnik
DSG, znkomocie zbalansowana ale lata manualnej skrzynie daja zanć o soboe. Trzeba się przyzwyczaić i zapomineń o biegach. Znakomita funkcja recznego przełaczania, kiedy w pozycji auto D redukcja skrzydełkiem pod wkierownicą (np przed wyprzedzaniem) wprowadza skrzynię w manulaną opcje na jakies 15 sekund. Ta funkcja pozwalal na drobne korekty automatu
Poprzedni Passat miał dobre zawieszenie na Polskie drogi. Ten jest trochę twardy i ma tendencje do nerwowego podskakiwania. NA dobrych drogach super jak przyklejony. Dużo lepiej na zkrętach niż w poprzedniku.
Tearz mam sedna do tyłu jest srednio. W poprzenim kombi było świetnie
Generalnie ok. Denerwują drobiazgi, np dlaczego właczanie funkcji parkowania jest na konsloli biegów po stronie pasażera, a np ESP po stronie kierowcy trudno zgadnąć.
Bardzo dobre ciche i sprawne duża wydajnośś klimatyzacji. Duzo ciszej niż w poprzedniku.
Dużo miejsca z przodu i z tyłu
Słaychac trochę diesla ale to nie przeszkadza, przy wyzszych obortach jest ciszej niż w benzynie. Trochę słychac wiatr po wyżej 140 km/godz. W poprzednkiu jeżeli chodzi o wiatr było lepiej.
Waga prawie 1,4 tony, Szybka jazda po autostrdzie i spalanie ok 10 l na 100km. Przy V6 benzyna szło ok 16l. Jeżeli nie przekraczać 140 to będzie między 6 a 7 litrów. Wmieście ok 9 litrów
High line plus dodatkowe wyposarzenie podnosi cene wysoko, ale alternatyw nie zostaje wiele.
"świszcze" pod deską rozdzielczą. Trzy razy serwisie. W końcu klekotanie pod wskażnikami usuneli. Dwa pozostałe trzaski panlei konsoli o koło showka na przeciw pasażera sam usnunąłem poświęciwszy niedzielny poranek, przyczyna błędy przy monatarzu w fabryce. Teraz jest ok. Ale miałem dosyć całego samochodu z tego powodu.
Mały przebieg trudno coś powidzieć. Poprzedni model super nic w ciągu 100 000 km
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 TDI 170KM 125kW