Ocena kierowcy - Volkswagen Passat B6 Sedan

Rok produkcji 2006
Okres użytkowania: 5 lat
Volkswagen Passat B6 Sedan 2.0 TDI 16V 140KM 103kW 2005-2010 - Oceń swoje auto
Przeniesienie napędu
Dobre auto nie dla każdego
Mam jednostkę BKP (teoretycznie ten najgorszy) kultura pracy na dobrym poziomie ale czuć że to niemiecki diesel nie pracuję miękko jak HDI lub JTD ale wiadomo to pompowtrysk a nie CR. Ale moc ma jak trzeba fajnie ciągnie z dołu spalanie przyzwoite. Jak dla mnie dobre 4plus. I jeśli ktoś rozważa 1.9 a 2.0 to ośmiozaworowe 2.0TDI to jeden ch** blok głowica to wszystko to samo a że się psuje no cóż firma musi zarabiać. Szesnastka ma fajniejszą pracę z niej zrobili CR TDI czyli była bardziej rozwojowa. Wtryski mam piezoelektryczne Siemens ale nic z nimi się nie dzieje.
Skrzynia bajka DQ250 mokre sprzęgła, naprawdę żałuję że tyle lat jeździłem manualem już nigdy więcej ręcznej skrzyni. Tak naprawdę z technicznej strony manual z dwoma sprzęgłami jak w motorze a wodzikami sterują tłoczki hydrauliczne. Bezobsługowa nie licząc wymiany oleju co 60tyś
Solidny i prosty dużo lepszy i tańszy jak w B5 i
Ja daję 4 ale mój egzemplarz jest bez korozji znaleźć b6 nie zgnite jest bardzo trudne. Prawie każdy albo ma zgnity błotnik przedni o tych pianek beznadziejnych w środku albo drzwi od listwy chromowej lub przy klamkach. Nie wiem jak to jest ale ja mam egzemplarz z Francji i był po stłuczce maska i dwa błotniki były wymienione. Stare blachy były ocynkowane zero korozji.
Wszystko w porządku dobra widoczność do tyłu wiadomo to sedan a nie multipla. Przydają się czujniki parkowania o wiele łatwiej z tyłem.
Wszystko na swoim miejscu uchwyt na kubek lepsze miejsce jak w B5
Trochę słychać klapki jak się przestawiają w klimatronicu w audi jest bezszelestnie.
Z przodu jest dobrze z tyłu dla większych dzieci siedzących jeszcze w foteliku (5lat) trochę mało miejsca na nogi.
Powyżej 140 delikatnie słychać opływające powietrze.
Części jak do VW tanio i wszędzie miliony zamienników. Każdy w stodole to naprawi po latach mechanicy nauczyli się b6 wiedzą co boli i nie muszą się doktoryzować.
Worek pieniędzy ludzie wołają za idealny stan ale nie dziwię się im bo co drugi na olx i otomoto to gruz po przejściach. Jak to mówią dobrych się nie sprzedaje
U mnie się nic nie dzieje ale jestem mechanikiem i wiem co i jak. B6 to król małych wkurzających usterek a to guzik od ręcznego a to mikroswitch od blokady kierownicy a to zacierające się kierownice spalin a to drzwi na mrozie się nie otwierają itp.
Koła się nie urywają

On - zużycie paliwa dla silnika 2.0 TDI 16V 140KM 103kW [l/100km]