Ocena kierowcy - Volkswagen Passat B6 Sedan

Silnik 2.0 TDI 140KM 103kW
Rok produkcji 2007
Volkswagen Passat B6 Sedan 2.0 TDI 140KM 103kW 2005-2010 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Inne : system audio jakość odtwarzania na wysokim poziomie
Wada silnika psuje całą przyjemność z zakupu samochodu. Najlepsze chyba jest w tym przypadku życie w nieświadomości problemu do pierwszej awarii, bo okazuje się że właściwie prawie każdy związany z motoryzacją wie o co chodzi.
Pompowtryskiwacze. Dramat. Volkswagen ukrywa i nie przyznaje się do wyprodukowania bubla, chociaż znajomemu po awarii na terenie Niemiec wymieniono BEZPŁATNIE komplet 4 sztuk przepraszając za kłopot!!! Ponadto w jednym z serwisów diesla uzyskałem informację że VW w Polsce nie dopuszcza do sprzedaży pompowtryskiwaczy siemensa poza swoją siecią windując dzięki temu cenę części wartej kilkadziesiąt euro na kilkaset!!! Sprawa prawdopodobnie dla urzędu antymonopolowego. Najgorsze jest to że awaria nie do przewidzenia- żadnych objawów zapowiadających, ani jakość paliwa, styl jazdy itp nie mają wpływu na usterkę. Ja wymieniłem 2 przy przebiegu około 90 000 km. Laweciarze którzy zwozili mnie do warsztatu zwożą te modele na pęczki. Jaką można mieć przyjemność z jazdy kiedy nagle na drodze tracisz moc silnika wspomaganie kierownicy i hamulców, w pewnych sytuacjach może być to niebezpieczne dla podróżujących!!!
przeciętnie, biegi wbijają się bez zarzutu
przeciętnie, wspomaganie dość oporne, duży promień zawracania, chlapacze przednich kół szorują o asfalt przy nierównościach jezdni
dobre biksenony i światla doświetlające zakręty przy małych prędkosciach
klasycznie, spartańsko ale praktycznie
duży bagażnik, uchwyty pokrywy bagażnika nie wchodzą do przestrzeni bagażowej
jak na diesla przyzwoite, dobra jakość systemu audio
Kupiłem auto w przekonaniu że kupuję niezawodne narzędzie do pracy. Po raz pierwszy pozbyłem się auta za wszelką cenę byle by tylko już nim nie jeździć. Współczuję wszystkim posiadaczom. Jeśli mogę poradzić to warto zakupić dobre assistance i wozić w bagazniku zregerenowany pompowtryskiwcz ( można ję kupić za 500-800 zł) który praktycznie każdy warsztat wymieni Wam na poczekaniu. Mam nadzieję że VW doczeka się pozwu zbiorowego w tej sprawie. Na pewno NIGDY JUŻ NIE KUPIĘ VOLKSWAGENA!!! No chyba że jakiegoś sprzed 2005 roku.Ciekawe czy nowe silniki bluemotion dostarczą swoim użytkownikom podobnych przeżyć...
bez drobnych usterek ( 1 w trakcie gwarancji)
silnik- awaria pompowtryskiwaczy powoduje że silnik nagle gaśnie i dalsza jazda tylko na lawecie pod warunkiem że uda się Wam bezpiecznie zatrzymać auto.

On - zużycie paliwa dla silnika 2.0 TDI 140KM 103kW [l/100km]

6,6