Silnik z oznaczeniem BXE bez problemowy jak dotąd. Moc wystarczająca auta użytkuje głównie w mieście.
Skrzynia sprawuje się bez problemowo biegi wchodzą bardzo dokładnie i lekko.
Samochód dobrze trzyma się w zakrętach jedzie jak przyklejone do drogi.Układ skrętny perfekcyjny. Zaleta jest trwałe zawieszenie bez aluminium.
Auto komfortowe ogólnie na równych drogach trochę twarde fotele ale to kwestia przyzwyczajenia. Wcześniej miałem pięć lat Mercedesa to był komfortowo lepszy.
Auto nie tylko dla rodziny ale też dla prezesa.
Ogrzewanie bardzo dobrze funkcjonuje w zimie szybko auto łapie temperaturę na krótkich odcinkach.
Miejsca w aucie jest sporo wystarczająco.
Auto mogło by być nieco bardziej wyciszone ale to już taki typ silnika na pompo wtryskach i taka jest jego kultura pracy.
Koszty naprawy średnie akurat dotyczy silnika 1.9TDI. Wadą jest szwankujący hamulec ręczny trzeba regularnie zmieniać płyn hamulcowy czyli co dwa lata i wtedy nie mamy z nim problemów.
Ogólnie jakość materiałów jest bardzo dobra. Auto ma przebieg 200 tyś i nie ma żadnych przetarć czy rys na plastikach. Jak na taki przebieg w idealnym stanie.
Jak na razie w aucie wymieniłem płyn hamulcowy gdyż zacinał mi się ręczny hamulec i świece żarowe bo działała tylko jedna ale nie miałem z rozruchem auta żadnych problemów. Akumulator jeszcze oryginał.
Jak do tej pory nie miałem jakiś poważnych usterek. Auto jest dopieszczone serwisowane wymiana oleju i filtrów co 10 tyś kilometrów. Tylko jeździć i paliwo najwyższej jakości lać. Ja tankuje Miles Plus cały czas i nigdy nie miałem problemów nawet przy -30 w zimie.
- zużycie paliwa dla silnika 1.9 TDI 105KM 77kW