Po przejechaniu 200000 tys. km stwierdzam, że jest to bardzo dobre auto. Silnik 1.9 tdi BXE nie sprawia jakichkolwiek problemów - regularnie serwisowany. Co do wymian zużytych uszkodzonych części to zostały zmienione 2-krotnie gumy dolnego zawieszenia przednie i tylne. A tak to rozrząd hamulce i filtry. Auto bardzo ekonomiczne - dość dynamiczne i wystarczające do jazdy. Wcześniej jeździłem 3.0 tdi 224 km, teraz 1.9 105 km i jazda jest równie komfortowa. A ponad 180-200 km nie mam zamiaru jeździć.
Przeczytane przeze mnie negatywne opinie na temat tego modelu piszą chyba w większości Ci co nie mają pojęcia a coś tam od kogoś usłyszeli. Zgodze się, z silnikiem 2.0 tdi są problemy. Natomiast 1.9 polecam każdemu \"oczywiście z udokumentowanym przebiegiem\". Za granicą nikt nie kupuje diesla, żeby jeździć nim do kościoła. W chwili obecnej Passat z 2006 r w dieslu powinien mieć najmniej 200000 tys. I przejedzie następne 300000. A Ci co kupują \"kręcone\" niech później nie wchodzą na fora i piszą co jest że zgasł, że wymienić trzeba silnik itp. Podsumowując mogę polecić serwisowanego Passata każdemu, napisałem to, bo sam w przeszłości patrzyłem i sugerowałem się tym co piszą inni.
- zużycie paliwa dla silnika 1.9 TDI 105KM 77kW