: Mały, ale dynamiczny. W połączeniu ze skrzynią DSG 7-biegową wręcz rewelacyjny.
Bardzo dobry samochód dla ceniących wygodę. Niewielki silnik (1,4 TSI) w połączeniu z 7-biegową DSG zapewnia dobre przyspieszenia i rozsądne spalanie. W podobnej cenie nie było tak dobrze wyposażonego samochodu w konkurencji.
Silniczek malutki, ale bardzo dobrze sobie radzi, o tym że pracuje na wolnych obrotach wiadomo tylko ze wskazań obrotomierza. Pomimo niewielkiej pojemności wystarczający dla kazdego kto jeździ "normalnie". Przyspieszenie 0-100 w 10,5s to całkiem dobry wynik.
Kolejny wpis po 30tys. km
Nadal bez problemów. Jeżdżąc niekiedy innym samochodem doceniam skrzynię DSG.
Mam DSG 7-biegową. To najwiekszy atut tego samochodu. Nie czuć zmiany biegów, potrafi w zależności od wciśnięcia pedału gazy przerzucać biegi już przy 1,5tys. obrotów, albo przy pełnym bucie przy 6tys. Można jechać 70/godz na 7 biegu.
Podczas przyspieszania potrafi "zrzucić" bieg z 7 nawet do 4.
Nadrabia wszystkie niedogodności związane z niewielką mocą silnika.
Jeżdżąc niekiedy innym samochodem doceniam skrzynię DSG.
Bardzo dobrze trzyma sie drogi, na zakrętach nie przechyla. Bardzo dobre wspomaganie. Nierówności na drodze nie daje się odczuć w kierownicy.
Jedyny mały minus, to grubość słupków z przodu, nie zawsze wszystko dobrze widać. Czujniki parkowania z odczytem na ekranie radia załatwiają resztę problemów.
Przyzwyczaiłem się do grubszych słupków - już nie przeszkadzają, zmieniam tutaj ocenę na 5
Nie mam zastrzeżeń. Wszystko na swoim miejscu, wszystko pod ręką, niczego nie szukam.
Przy tapicerce ze skóry warto mieć podgrzewane siedzenia. Przednia szyba podgrzewana załatwia całkowicie problem skrobania szyb w zimie.
Latem klima dwustrefowa dobrze trzyma odpowiednią temperaturę dla kierowcy i pasażera indywidualnie.
Może przydałyby sie siedzenia klimatyzowane.
Miejsca jest az za dużo:) czy z tyłu, czy z przodu, jest dość miejsca dla 4 osób. W piątkę nie jeździłem, więc się nie wypowiem.
Tylko po obrotomierzu wiadomo że silnik pracuje na niskich obrotach. W czasie jazdy komfort również bardzo dobry. Jadąc np 130/g praktycznie nie słychać silnika, tylko nierówności na drodze.
Zużycie paliwa przy "przepisowej" jeździe nie denerwuje. Na oponach zimowych (205/16) spala o 0,5 litra mniej. Jak na tak ciężki samochód doskonały wynik. Przy 130/h średnie spalanie 6,5-7/100.
Po przejechaniu 20tys km średnie spalanie na poziomie 7,4-7,6 l/100km
Minimalne jakie udało mi się osiągnąć (jazda spacerowa:)) to 5,2 l/100km
Mógłby być trochę tańszy, ale porównując z ofertą konkurencji, to mieści się w średniej.
Jak do tej pory niezawodny.
Żadnych usterek
- zużycie paliwa dla silnika 1.4 TSI 122KM 90kW