: Ekonomiczny jak mało który. Jest czym wyprzedzić.
Opisywałem mojego Volkswagena w samych superlatywach, więc podsumowanie również będzie z gatunku \"ohh, ahh\". Ekonomiczny, niezawodny, tani w utrzymaniu, przestronny i konkretny samochód. Po prostu Volkswagen.
Silnik Diesla w moim przypadku ma oznaczenie AFN - lepiej nie można trafić. Raz, że oszczędny a dwa - bez tych diabelnych pompowtrysków. Przy wyborze jednostki kierowałem się właśnie tym, by ich nie miał. I póki co nie zawodzi - powymieniałem części eksploatacyjne, paski, rozrząd, oleje i płyny i się jeździ. Niezawodnie i ekonomicznie. :)
Również przyzwoicie - przekładnie są tak dobrane, że wyprzedzanie nie sprawia problemów i zapewnia niskie rachunki na stacji paliw.
Układ jest precyzyjny, dobry promień skrętu, brak problemów na zakrętach. Ładnie się prowadzi.
Jak to u Volkswagena - bardzo dobra widoczność zarówno przed, jak i za pojazdem. Jedynie niektórym przeszkadzać może wielkość prawego lusterka zewnętrznego, bo jest mniejsze niż lewe. Ale mi to nie przeszkadza - dlatego PLUS.
To w końcu Volkswagen - wszystko pod ręką, nie trzeba mieć rąk długich jak grabie, by włączyć klimę czy coś innego. Na plus.
Ta klima jest niesamowita - mrozi jak lodówka a grzeje też nie najgorzej. Na najwyższych obrotach przy zimnym nawiewie radzę jeździć przy na prawdę wielkich upałach - zamarznąć można. ;)
Jak przypomnę sobie moje poprzednie auto... To wolę sobie go nie przypominać. Tak przestronnego wnętrza nie widziałem jeszcze w żadnym samochodzie. Zarówno pasażer, jak osoby siedzące na tylnej kanapie nie mogą narzekać na ilość miejsca - jest go tyle, że bez problemu mogą podróżować 4 dorosłe osoby i jeszcze jakaś persona wejdzie.
To przecież Diesel, więc klekotał będzie ale nie aż tak, aby narazić na utratę słuchu któregokolwiek z podróżujących. Ogólnie jest bardzo OK.
Przy 1,5 tonowym aucie spalanie rzędu 5-5,4l z klimatyzacją na prawdę jest do pozazdroszczenia. Rachunki za paliwo nie zrujnują domowego budżetu. Na baku spokojne da się zrobić 1200 km w trasie. Części i przeglądy też tanie - jak barszcz.
Korzystny - przy tym co oferuje jest na prawdę OK. W końcu to Auto dla Ludu.
Wiadomo - czasami coś się zepsuć musi. Mi do tej pory jedynie poluzował się kabelek od ABS i zapaliła się kontrolka. Koszt - 90 zł. Chyba nie najgorzej.
Poważnych usterek nie uświadczyłem, bo o auto dbam a ono odwdzięcza się niezawodnością i zawsze zawozi mnie do celu. Także - plus. Jak sobie zadbasz - tak będziesz jeździł. Jak ktoś będzie pałował silnik to będzie padać wszystko po kolei.
- zużycie paliwa dla silnika 1.9 TDI 110KM 81kW