Ocena kierowcy - Volkswagen Passat B5 Sedan

Silnik 1.8 T 20V 150KM 110kW
Rok produkcji 2003
Okres użytkowania: 5 lat
Volkswagen Passat B5 Sedan 1.8 T 20V 150KM 110kW 1996-2005 - Oceń swoje auto
Silnik : Ma kopa. Na jedynce 60 km/h , dwojka 100 km/h, trojka 160 km/h , czworka 200 km/h i piatka zamykamy blat :) Wszystko sprawdzone. Bez klimy lepiej ciagnie. Polecam :P
Fajne autko dla rodziny 4 osobowej
Duza turbo dziura ale jak juz zlapie swoje obroty to idzie jak burza :) Ogolnie jest OK.
Plynnie wchodza wszystkie biegi, szczegolnie podoba mi sie ze \"R\" jest pod \"5\" a nie obok \"1\". Jak dla mnie bardzo wygodna rzecz.
Kierownica chodzi bardzo ciezko (dopiero po regeneracji zaczela lepiej chodzic ale wciaz topornie sie obracac) , ale takto wszystko inne jest ok. Troche ESP zbyt czule przy gwaltowniejszym ruszeniu ale nie jest zle ;) A co do zawieszenia to troche za miekkie.
Z przodu bardzo dobrze, po bokach rowniez wszystko widac, jedynie to ta tylnia szyba juz nie taka przejrzysta, ale ogolnie i tak jest BARDZO DOBRZE.
Wszystko pod reka, radio jak to radio - banalne w obsludze ;P , ogrzewanie siedzen, szyby , ESP - doslownie wszystko widac jak na dloni. Trzeba byc na prawde zdolnym zeby sie pogubic ;)
Szybko, sprawnie i ogolnie miodzio. Po paru sekundach juz czuc ustawiona temperature ;)
Jak dla mnie samochod dla 4 osob. Z przodu miejsca naprawde duzo, z tylu rowniez. Tylko denerwujaca jest rzecza ta tylnia \"belka\" na srodkowym miejscu. Jako dziecko zawsze tam lubilem siadac ale odkad doroslem nienawidze tego miejsca w zadnym aucie. Bardzo twarde i nie wygodne. Jak juz mowilem dla 4 osob jest to istna limuzyna.
Umowmy sie ze samochod z TURBO nie moze byc cichy ;) Wedle uznania. Jak dla mnie wcale nie tak cicho, aczkolwiek lubie sluchac jak silnik wchodzi w obroty. Co kto lubi.... ;) Ale przy spokojnej jezdzie jest naprawde dobrze, cichutko i przyjemnie.
Zuzycie paliwa tego samochodu - bardzo srednie. Jezeli ktos dobrze opanowal \"eko driving\" to samochod nie spali powyzej 10 litrow w miescie na klimie. Ale dla osob lubiacych sobie wcisnac w pedal gazu mam przykre wiadomosci, na duzych obrotach ten samochod robi wir w baku, pochlania takie ilosci wachy ze az strach czasami spojrzec na komputer bo mozna sie przerazic. Moj rekord to 33 litry ^^. W trasie srednio 9 litrow. Co do przegladow i napraw to kosztowne. Wymianiene zawieszenie , wachacze , przegub , regeneracja kierownicy i jakies glupoty. Denerwujaca rzecza sa jeszcze delikatnie trzeszczace plastiki jak sie jedzie po oporowych dziurach.
Dosyc drogi. Jak dla mnie ciut za drogi. Salonowka kupowana w 2004 roku ( ale samochod rocznik 2003 ) koszt rzedu ~85 000 zł. Ale jako ze niemiec i ma zdecydowanie wiecej plusow wiec mozna to jakos przezyc. ;)
Wachacze , przegub , amortyzatory , tarcze , klocki - standardowe rzeczy. Wszystko po 40 tyś km.
Kierownica ktora dawala sie we znaki. Regeneracja po 40 tys . Strasznie opornie chodzila.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.8 T 20V 150KM 110kW [l/100km]

16,6