Ocena kierowcy - Volkswagen Passat B5 Sedan

Silnik 1.8 20V 125KM 92kW
Rok produkcji 2000
Volkswagen Passat B5 Sedan 1.8 20V 125KM 92kW 1996-2000 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Zawieszenie : zdecydowanie wyważone choć ze względu na aluminiowe wachacze nie bezawaryjne.
Zawieszenie : wachacze
Układ elektryczny : potrafi czasem wariować.
Przeniesienie napędu
Moj problem polega na tym ,że samochód jest w opcji wyposażenia basis a w niej volkswagen nawet nie stara się udawać,że jest szczególny.Jednolita,czarna tapicerka,czarne plastiki deski.Całość raczej przećiętna jak chodzi o wrażenia estetyczne.Nie każdemu może też odpowiadać poczucie poruszania się niemalże opancerzonym samochodem.Wrażenie to jest spotęgowane wysoko poprowadzonymi liniami okien.Do tego dochodzą zbyt małe fotele,brak bocznych airbagów,przeciętny,paliwożerny silnik.Napewno z lepszym wyposażeniem,ładniejszym wnętrzem,lepszym silnikiem byłby dla mnie co najmniej dobry,a tak tylko przeciętny.
silnik o przeciętnych osiągach,przyzwoitej kulturze pracy,zdecydowanie za dużo pali- śr.ok10l/100km.W miarę dynamiczny dopiero powyżej 3tyś.obrotów.
dość dobrze.W zasadzie nie ma się do czego przyczepić.Pracuje lekko i dosć precyzyjnie.
wydaje się bardzo wyważony.Chyba niezły kompromis między właśćiwościami jezdnymi a komfortem.Jeden minus:potrafi przy wjezdzie w dziurę czy koleinę lekko zarzucić tyłem.
dobrze.
Jak dla mnie:zbyt małe siedzenia z przodu jak i z tyłu mimo,że jestem średniego wzrostu.Wielkość siedzeń to co najwyżej klasa kompakt-duży minus i zaskoczenie szczególnie jak na tak duży samochód.Reszta raczej ok.
pierwszy raz mam auto z klimatronikiem.Mam mieszane uczucia.Jak dla mnie układ zdecydowanie za bardzo absorbujący w czasie jazdy(OCZYWIŚĆIE JEŻELI CHCEMY ZMIENIĆ NASTAWY).Brak opcji ukierunkowania nawiewu na szybę.JEST to tylko możliwe przy włączeniu klimy co wiąże się oczywiśćie z mniejszą mocą i większym zużyciem paliwa.
przestrzeń spora tym bardziej spotęgowana krótkimi siedziskami co optycznie zwiększa jeszcze przestrzeń na nogi. Duży minus za czarne,ponure plastiki.
wyciszenie przeciętne .
duże zużycie paliwaok.10l/100km.,dość drogie częśći zamienne.Dość skomplikowana budowa(osłony,wielość częśći poszczególnych elementów)powoduje,że obsługa droga i nierzadko kłopotliwa.Przy tym auto nie jest bezawaryjne.
Myślę,że vw passat to mimo wszystko przereklamowany samochód.Bardzo drogi w zakupie,drogi w utrzymaniu a w codziennej eksploatacji(W WERSJI BASIS)przeciętny.
Po przejechaniu 7tyś. kilometrów nic.
Po przejechaniu 7 tyś.kilometrów ciężko się jednoznacznie wypowiadać.Do tej pory wymieniłem jeden wachacz(250zł.),uszczelniłem chłodnicę która chyba już się kończy(200tyś.)

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.8 20V 125KM 92kW [l/100km]

9,0