Bardzo często zmieniam samochody. To jest mój 5 Passat B5, poprzednie były zawsze diesle 90ps i 110 ps ale to było bez różnicy obydwa silniki są ok. Tym razem kupiłem benzynę. Tragedia!!!Po mimo 100 ps właściwie nie przyspieszało, spalało ogromne ilości paliwa. Nie wymagam od auta żeby było na światłach zawsze pierwsze ale żeby z tych świateł kiedyś ruszyło:)Okres kiedy wciskało się pedał gazu do dechy minął mi już jakieś 10 lat temu. Teraz wymagam od auta ekonomiki i przynajmniej dostatecznej dynamiki a ten ani jednego jak i drugiego nie zapewnia.
silnik jest za słaby do masy auta. Elastyczność jest żadna! Żeby w miarę płynnie poruszać się do przodu trzeba na machać się lewarkiem zmiany biegów.
Skrzynia biegów ok. Biegi wchodzą płynnie.
Auto prowadzi się bardzo dobrze. Nie mam ŻADNYCH zarzutów do tego auta za wyjątkiem silnika benzynowego. Passat to Passat. , klasa sama dla siebie.
W moim Pasku mam klimatronic więc właściwie nic mnie nie interesuje za wyjątkiem ustawienia temperatury. Szyby nie parują. Jeżdżę z klimatronicem w opcji \"auto\" więc przy temperaturze na zewnątrz powyżej chyba 5 st. klima jest ciągle włączona. Inni kombinują coś z wyłączaniem klimy ustawiają \"econom\" itp. a potem marudzą że mają szyby zaparowane. Klimatyzacja nie jest tylko po to żeby Nas chłodziła w lecie ale żeby utrzymywała odpowiedni klimat w aucie.
Stary samochód ale komfortem dorównuje nowszym kolegom.
W porównaniu z dieslem silnika właściwie nie słychać. Ale wolę słychać terkot diesla i mieć jego przyspieszenia, spalanie itp. niż turlać się tym mułem.
TRAGEDIA!!! Mały silnik, brak przyspieszeń, dynamika jazdy Poloneza i również jego spalanie. Choć myślę, że Polonez chyba mniej palił. Auto nie spaliło mi mniej niż 10 l/100km!!! Choć raz był wyjątek - na długiej trasie przy tempie emeryta max 90 km/h spalił 8,5 l/100 km.Podałem jako max. zużycie 14 l/100 km ale uwierzcie mi byłem z tymi danymi byłem łaskawy. Auto potrafi spalić więcej. Przyznam, że większość tras to jazda miejska i pod miejska.I NA PRAWDĘ nie wciskałem gazu w podłogę!!! Bardzo spokojna jazda. Właściwie muskałem gaz. Żeby nie było niedomówień: auto serwisowane, przeglądy, olej itp.
Passata z silnikiem benzynowym 1,6 można kupić już za 9 tyś ale na prawdę warto dołożyć 2 tyś i kupić paska w dieslu. Miałem Passaty w dieslu i szczerze polecam. Za marne pieniądze można mieć super wygodne auto i przede wszystkim tanie w eksploatacji.
Centralny zamek. Ale to boli większość Passatów B5
brak