Ocena kierowcy - Volkswagen Passat B5 Kombi

Silnik 1.9 TDI 130KM 96kW
Rok produkcji 2000
Volkswagen Passat B5 Kombi 1.9 TDI 130KM 96kW 1999-2005 - Oceń swoje auto
Inne : freedom on road
Zawieszenie : Wiecie dlaczego ten samochód jest tak drogi? Odp. bo posiada aluminiowe zawieszenie, nie na nasze kieszenie.
Silnik : niektórzy sądzą że 130KM to za dużo na silnik 1,9 TDI przez co szybciej się zużywa - może to i prawda lecz samochodu nie trzymamy wiecznie
Układ elektryczny : Bezawaryjny, chyba że niepotrzebnie kombinujemy jakieś neony.
doskonałe dla "kierowców"
Mechanicznie samochód nie do zajeżdżenia przez " normalnego" użytkownika.Denerwuje mnie tylko trochę ten dochodzący do wnętrza koncert Diesel`a.
bez zarzutów
Niemiecka precyzja.
Jeśli ktoś lubi cofać w lusterkach to auto jest wprost marzeniem.
ok
Projektanci climatronika stworzyli dla swoich kierowców "lodówke". Nie wiem skąd zaporzyczyli ten pomysł ale chwała im za "Winterfresh".
Porównując 3 samochody stworzone na tej samej płycie podłogowej: Audi A4 B5, Vw Passat B5 i Skoda Superb - chciałbym stwierdzić że konstruktorzy Vw zauważyli swój błąd popełniony w Passacie (mianowicie dość mało miejsca dla pasażerów posiadających długie nogi i siedzących z tyłu) i naprawili go w swoim "niby to słabszym" wcieleniu - czyli w Skodzie.
Dobrze że seryjne nagłośnienie Bosse zagłusza koncerty Diesel`a. Nie jest za rewelacyjne jak na "Niemca". Volvo akurat w tym aspekcie według mnie wygrywa.
Śmiem wątpić czy u mnie pod maską siedzą jeszcze koniki (KM) czy wielbłądy? Ucieszyła mnie tym bardziej wiadomość o Passacie B6 2.0 TDI Bluemotion który przy 140KM spala w trasie 5,3 l ropy.
dość drogie jak na tą jakość. Ale jaka marka!!!
Jeśli ktoś nie rozbiera deski rozdzielczej co miesiąc i nie traktuje tego samochodu jak obiekt badawczy bądz gorzej jak worek treningowy do nauki mechaniki pojazdowej to nie ma co się martwić.
Jak nie boisz się się zaglądać do silnika i wymieniasz filtry, oleje, dbasz o turbine to mogę powiedzieć że można nim jeździć "do końca świata i jeden dzień dłużej".

On - zużycie paliwa dla silnika 1.9 TDI 130KM 96kW [l/100km]

6,7