: Wykonanie i wyposażenie, to już 10 letnie auto a wiele nowych Fordów, Hyundai itp nie ma takiego wyposażenia nawet w wyższych wersjach.
Uważam, że jest to bardzo dobre auto dla osoby poszukującej praktyczności oraz komfortu, wyższe wersje wyposażenia bardzo poprawiają odczucia z używania auta, mój ma 8 głośników, 8 poduszek, climatronic, ESP i wiele innych przydatnych rzeczy, które bardzo cieszą podczas korzystania z auta. Silnik to fajna elastyczna jednostka, która pozwala na dynamiczną jazdę w mieście jak i w trasie, a przy tym nie spala kosmicznych ilości ropy.
Wbrew obiegowej opinii jeśli jest w dobrej kondycji to pracuje bardzo przyzwoicie i określenie \"traktor\" można wsadzić sobie w kieszeń. Przy 150 km/h w środku można bez przeszkód rozmawiać czy słuchać muzyki. Mój Passat ma silnik 1.9 130KM i uważam, że to najlepszy wybór do tego auta, jest dynamiczny, nie pali dużo i nie cierpi na takie problemy jak 2.5 TDI. Jeśli chodzi o awaryjność to mam go za krótko żeby coś napisać, zaktualizuje wpis za jakiś czas.
Mój posiada automatyczną skrzynię biegów Tiptronic całkowicie wyremontowaną przez poprzedniego właściciela (faktura na 4 tyś). Sprawuje się wyśmienicie, biegi zmienia płynnie bez szarpnięć i przeciągnięć, największym plusem jest wygoda jaką daje ;)
Jest precyzyjny i mimo gabarytów auta bardzo fajnie się prowadzi.
Wcześniej jeździłem Volvo V40 i uważam, że to wzór dla aut kombi jeśli chodzi o widoczność, natomiast Passat nie odstaje jakoś bardzo od Volvo, z tyłu mam czujnik parkowania więc parkowanie tyłem nie sprawia problemów.
Jak to w niemieckim aucie, wszystko na swoim miejscu, auto niesamowicie praktyczne i wygodne.
Parowanie szyb w tym aucie nie występuje, climatronic w trybie auto sam dba o dobre nagrzanie/chłodzenie samochodu my wybieramy tylko temperaturę i resztą się nie przejmujemy.
Dla kierowcy miejsca jest bardzo dużo, jestem dużym facetem i bez problemu odnajduje się za kółkiem. Tylna kanapa też jest całkiem wygodna i myślę, że jak na wielkość auta jest super.
Wszystkie uszczelki mam w dobrym stanie więc nic mi nie \"świszczy\" dlatego w środku nawet przy dużych prędkościach jest cicho, \"pierdzi\" kabel od telefonu i jak zrobi się cieplej to muszę go przykleić żeby nie wchodził w wibracje.
Silnik 1.9 TDI 130KM to bardzo wdzięczna jednostka, spalanie nie jest najniższe w połączeniu z automatyczną skrzynią biegów ale uważam je za dobre(wskazania komputera). Części jest bardzo dużo nowych i używanych a ich ceny są bardzo dobre (komplet klocków + tarcze na przód boscha to niecałe 400zł).
Za swojego Passata zapłaciłem 15 tysięcy złotych, ma udokumentowany przez ASO przebieg 195 tysięcy, jest w wersji Trendline i ogólnie jest w bardzo dobrym stanie. Moim zdaniem warto jeśli znajdzie się rozsądną propozycję, wiele egzemplarzy jest już mocno wyeksploatowanych i mogą sprawiać problemy.
Póki co nic się nie psuje
Póki co nic się nie psuje