Ocena kierowcy - Volkswagen Passat B5 Kombi

Rok produkcji 2001
Okres użytkowania: ponad 6 lat
Volkswagen Passat B5 Kombi 1.9 TDI 130KM 96kW 1999-2005 - Oceń swoje auto
Silnik : Ma kopa i malo pali
To naprawde super auto. Podobno teraz juz takich nie robia.
Ma kopa. Jedziesz na 2 biegu dodajesz gazu i idzie tak ze wlacza sie kontrola trakcji. Jak jest mokro to i na 3 biegu potrafi zerwac. Na autostradzie przy 160-170 km/h spalanie okolo 6L!
Ja mam wersje 5 biegowa. Dziala bez problomow, ale na trasie brakuje 6 biegu.
Jak dla mnie zawieszenie jest troche za miekkie. Gdy auto jest obciazone czesto tre tylnymi chlapaczami o asfalt. Z drugiej strony auto bardzo dobrze trzyma sie drogi. Uklad kierowniczy jest precyzyjny, nie kolysze sie na zakretach. Mam przejechane 223 000 km nic nie wymienialem, nic sie nie tlucze!
Niskie auto, siedzi sie nisko wiec wiadomo ze super nie widac.
Wkurzaja mnie 2 rzeczy: climatronik, kto wymyslil te wszystkie guziki!? Jako drugie auto mam skode felicie, tam sa trzy pokretla i reguluje sie to latwiej i szybciej. Druga rzecz to regulacja wysokosci swiatel, jest zaslonieta przez kierownice i nie moge jej nigdy znalezc bez odrywania wzroku. Genijalnie jest to rozwiazane w skodzie felicii - zobaczcie sami! :D
Chlodzi i grzeje sprawnie. Klimatronik jest glupi. Wolalbym manulana klime.
Miejsca jest duuzo. Mozna fajnie nogi wyciagnac. Siedzi sie przyjemnie nisko.
Silnik jest ciut glosny, ale mi to nie przeszkadza. Pozatym jest cicho, powietrze nie szumi nawet przy duzych predkosciach
To auto jest stworzone do szybkich jazd bo autobahnach. Jak mam zuzycie powyzej 6L to jestem zly.
Tanie nie bylo, ale warte swojej ceny.
Urwal sie chromowany przycisk od blokowania recznego, moglbym go przykleic ale mi sie nie chce paprac.
223 000 km i jedyne co bylo wymieniane to przewod do turbo przy okolo 100 000. Mam to auto od nowosci.

On - zużycie paliwa dla silnika 1.9 TDI 130KM 96kW [l/100km]

6,6