: Rdza się go nie ima. Poza tym zawieszenie jest świetne.
Układ elektryczny
: Podnośniki szyb
Passata kupiłem jako samobieżny wózek dla dzieci w okresie wojen z żoną, żeby nie wynajmować przylatując z zagranicy. Pozostawiłem po powrocie do kraju jako trzeci awaryjny samochód rodziny (mieszkamy na wsi). W obu funkcjach rewelacyjnie się sprawdził. Bardzo mało awaryjny. Odwdzięcza się też za każdą wymianę lub serwis. Trochę mulasty przy silniku 1,6 ale 170km/h pociągnie, a jak już się rozpędzi to jedzie dobrze trzymając się drogi. Niskich progów zwalniających też praktycznie nie zauważa. Najbardziej jednak podoba mi się jego całkowita oporność na rdzę - a ma już 19 lat!
Trochę słaby do tego auta. Z drugiej jednak strony - prosty, solidny i bezawaryjny.
Żadnych problemów. Nie naprawiana od nowości.
Naprawiałem przednie zawieszenie raz. Koszt: 400zł. Przestał myszkować na boki i bezpieczna prędkość jazdy wzrosła ze 140 do 170km/h. Wyżej nie sprawdzałem - w końcu to stary samochód.
Istnienia progów zwalniających nie uznaję, a to zawieszenie je wytłumia niemal jakby ich nie było - w każdym razie dużo lepiej niż w corolli lub w civicu.
Jest bardzo wygodny i przytulny. Tak wygodny, że zapominam w nim o długości podróży, prędkości, że żre więcej...
Jak wyżej. Nawet drzwi zamykają się cicho i delikatnie.
Klimatronik. Nadal działa bez zarzutu - po 19 latach.
Miejsca jest dość. I z przodu i z tyłu i w bagażniku.
Jest bardzo cichy w środku.
Trochę dużo pali ale z drugiej strony części są tanie i za każdym rogiem mechanik, który go naprawi.
Warto było go kupić i utrzymywać. Obecnie nadal w pełnej formie.
Mechanizmy podnoszenia szyb. Jak ktoś lubi dłubać można naprawić samemu - połamane plastiki na linkach wzmocnić poxipolem, szyny przeczyścić i posmarować i chodzą jak nowe. Moduł komfortu podnogami kierowcy - jak zamoknie, może np. sam otwierać okna w czasie jazdy. Trzeba wysuszyć, no i więcej nie lać w niego wody z buciorów.
Samoistnych awarii nie miałem. Po 6 miesiącach stania na parkingu szlag trafił akumulator i złączkę elastyczną rury wydechowej. Naprawa 300zł plus nowy akumulator. Kiedyś przejechałem przez zamarzniętą na kość kupę liści zahaczając czymś - to rozszczelniła się główna magistrala olejowa. Naprawa - 400zł.