: Duży, ekonomiczny, stosunkowo tani w naprawach, stosunkowo bezawaryjny a jeśli nawet to nie staje tylko dalej jedzie.
: turbo
Byłoby doskonale ale te awarie. Wiem, że stare auto - ale jednak boli.
Pod warunkiem że masz czyściutkie filtry i dobrą turbinkę.
Choć czsami coś jej dolega. Ale nigdy nie tak że zatrzymała auto. Czasami wyskakuje wsteczny lub gaśnie gdy jest wrzucany. Czasami bieda wyłączyć 5 gdy auto stoi (np na światłach)
Gdy masz dobre amortyzatory.
Wszystko pod ręką i doskonale rozmieszczone.
Klima OK, ogrzewanie też, ale.... do KITU JEST ODPROWADZANIE POWIETRZA. W DESZCZ I ZIME PARUJE ŻE HO HO!!!
Kuuuupa miejsca....
Znajomy jeżdzący mercedesem 200 D zapytał czy mój to benzyna... A... no i nie otwieraj podczas szybkiej jazdy tylnych okien - ogłuchniesz.
W stare auto trzeba zawsze włożyć. Koszty atrakcji: regeneracja turbiny, naprawa pompy to kosztowne zabawy - ale na lata. Co do spalania - REWELACJA!!! Miasto spokojnie - 5,5 - 5,8 l/100 km, miasto szapranie - 6,2, trasa - Manheim - Katowice 4,2 l/100 km, rekord oszczędności na dystansie 300 km - 3,9 l/100 km (ale to nie była jazda...;).
Żadne pierdoły sie nie psuły.
Więc... auto ma około 350 000 km (był przekręcony licznik). Poważne usterki: walnięta turbina (przejechałem na niej 1 rok i dystans w sumie 20 000 km), cieknie pompa wysokiego ciśnienia (jeżdze na niej już 2 miesiąc i dystans ok 2000 km - m. in. trase Szwecja Karlskrona - Polska Katowice). Poza tym - żadnych kłopotów. Ale cóż - to leciwe i przejechane autko... A - i ciekło mi do środka przez zgniłą blache na połączeniu pstików na dachu i przdniej szyby. Koszt naprawy z lakierowaniem - 600 zł.
- zużycie paliwa dla silnika 1.9 TDI 90KM 66kW